нап русе данъчно

НАП – Русе: Зеленчукопроизводители в Беленско продавали мандарини без касов апарат

Снимката е илюстративна и няма отношение към информацията в статията

За да подпомага дребните земеделски производители, законът им позволя да продават отгледаната от тях продукция без да използват фискални апарати и да издават касови бележки. Необходимо е само да са регистрирани в областната служба „Земеделие“ и в удостоверението от нея да има вписани какви продукти произвеждат лично за търговия само с тях по малките квартални пазарчета. С това облекчение, обаче, често спекулират прекупвачи, като представят за собствено производство големи количества градински продукти, с които търгуват целогодишно. И, ако тази практика е по-трудна за доказване от контролните органи, то всичко е ясно, щом на пазарските маси до зелето, магданоза и репичките се предлагат на купувачите …мандарини и лимони.

В края на миналия месец инспекторите от мобилните групи за „Фискален контрол“ в офиса на НАП в Русе при 4 проверки установиха 4 такива нарушения на закона на пазара в гр. Бяла. В 3 от тях физически лица с претенция за дребни зеленчукопроизводители търгували цитрусови плодове като своя реколта без да отчитат продажбите с касов апарат. Земите край Янтра са плодородни, но северняшкият климат пречи за отглеждането на мандарини и лимони, както и данъчните инспектори попречили на търговците да продължат с измамата си, а след съставените АУАН, да очакват и санкции до 3000 лв. При четвъртата проверка е констатирано традиционното нарушение за неиздаване на касова бележка, за което глобата може да достигне 2000 лв.

Проверките на екипите в офиса на НАП в Русе за „Фискален контрол“ са били извършени съвместно със служители на ОД на МВР – Русе и това е тяхното реално противодействие срещу проявите на сивата икономика. Реалната инициатива за това, обаче, е на всички честни земеделски производители, които ще могат да получат печалба за труда си, ако активно съдействат за разкриването на подобни нарушения от нелоялни търговци.

Снимката е илюстративна и няма отношение към информацията в статията

Сподели: