нап русе данъчно

НАП – Русе: Лесна и сигурна е, но проверете данните в автоматично попълнената е-декларация

Време за прочитане: 2 мин.

  Приближава краят на кампанията до 5 май за деклариране на доходи, получени през 2020 г. от физически лица. В офиса на НАП в Русе ритмично постъпват декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, като техният брой 8 515 е с близо 10 на сто повече, от подадените в аналогичния период на миналата година. Сред тях доминиращи са изпратените по интернет с ПИК или електронен подпис предварително попълнените от данъчната администрация електронни декларации – 7 192 бр., което е  85 %   и отново надвишава постигнатите по същото време на миналата година 81 %. Най-важното при тяхното използване е, че всеки, които е със задължението да декларира доходи, трябва да провери и при необходимост да редактира или допълни данните в предварително попълнената декларация и след това да я изпрати към приходната агенция.

      Това е наложително, защото в тазгодишния формуляр са заложени автоматично редица нови доходи, за които НАП е получила предварителна информация. Сред тях са доходите от продажби в интернет, като трябва да се направи разграничение –  ако сте продали в интернет употребявани лични вещи напр. сватбената си рокля или ненужната вече детска количка, то не трябва да се включват в електронния формуляр доходите, придобити от такива еднократни по вид продажби, тъй като те са необлагаеми. Ако обаче става дума за електронна търговия с повече бройки от даден артикул, то за тези търговци доходите им от онлайн продажби се облагат с 15 на сто данък. Новост е и облагането на доходите от сделки с лични моторни превозни средства, които са били употребявани по-малко от 12 месеца от собственика.

      Подаването на електронните декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ се осъществява денонощно през всички дни до 5 май 2021 г. чрез сайта на НАП www.nap.bg, а подробности за декларирането на доходите може да се  получат от 9 до 17, 30 ч. на телефона на Инфоцентъра на агенцията 0700 18 700 на цената за 1 разговор на съответния оператор.

Сподели:

Още новини от деня