Празник на плодородието организираха в Караманово

Празник на плодородието организираха в Караманово

По инициатива на читалищното настоятелство и пенсионерския клуб в Караманово организираха празник на плодородието. Проявата се проведе за първа година и премина под мотото „От нивата до трапезата“. Всяко от читалищата в община Ценово се представи със своя изложба от вкусотии. Сръчните ръце на жените-самодейки бяха приготвили богато разнообразие от кулинарни изкушения – пити, баници, сладкиши. Не липсваше и типичната за района баница – макарина. Гости и домакини показаха отгледаните с много грижи плодове от градината – грозде, ябълки, домашно приготвени сладка.

В приветствието си кметът на община Ценово д-р Петър Петров изтъкна, че хлябът е в основата на българската трапеза. „Българите сме известни по света със своите добродетели и богатата си душевност. Несломимият дух, любовта към народните традиции и обичаи, вярата в доброто са ни запазили като нация повече от тринадесет века. Може би и затова е толкова силен родовият ни корен“, подчерта д-р Петров. Той изрази своята увереност, че празникът на плодородието ще се превърне в една от емблемите на Караманово. Кметът поднесе поздрави и по повод Международния ден на възрастните хора – 1 октомври. Секретарят на НЧ „Светлина“ в Караманово Петя Герасимова не скри, че една от основните цели на организаторите е да се съхранят народните традиции и да сплотят още повече местните хора. Гост на тържеството беше и кметът на населеното място Бисер Блажев.

В продължение на няколко часа високият градус на доброто настроение на присъстващите се поддържаше от изпълненията на танцова формация „Шарения“ с ръководител Ели Иванова и песните на ЖПГ „От извора“.

Сподели: