Народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова подкрепят сътрудничеството на Държавна опера – Русе с румънски театри и фестивали

Народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова подкрепят сътрудничеството на Държавна опера – Русе с румънски театри и фестивали

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова подкрепят сътрудничеството на Държавна опера – Русе с румънски театри и фестивали. Депутатите и директорът на Държавна опера – Русе Иван Кюркчиев проведоха днес среща с кмета на Община Русе Пламен Стоилов, по време на която бе договорено продължаване на установените първи контакти в Окръжен съвет – Хунедоара през лятото на тази година. В нея участва румънска делегация, водена от заместник – председателя на Окръжен съвет – Хунедоара Даниел – Костел Андронаке, Михай Панаитеску – директор на театъра в град Дева и директор на фестивала „Hunedoara lirica“ и техни сътрудници.

„Присъствието ни тук означава, че подкрепяме не само операта, но и културата в Русе като цяло. Посещаваме различни спектакли на Държавна опера – Русе и сме в течение на всичко, което се случва с нея“, каза Пламен Нунев. В този контекст преди седмици бе проведена среща с ръководството, синдикатите и представители на операта по някои проблеми. Наложиха се някои рестриктивни мерки, за да се подобри финансовото и състояние и посрещането на 70 – годишнината на филхармонията след няколко дни да стане по подобаващ начин.

В тази връзка е проведена среща и с министъра на културата. Тогава директорът получи подкрепа от министъра за начина, по който управлява институцията, добави народният представител и илюстрира с още един конкретен пример помощта, която се оказва на институцията още от 2009 година.

Искам да благодаря на кмета на общината, който подпомага финансово операта, театъра и кукления театър в Русе, завърши Пламен Нунев.

Пламен Стоилов на свой ред представи накратко града и заяви, че благодарение съдействието на народните представители от ГЕРБ са решени редица проблеми на Държавна опера – Русе през годините. Запазен е статутът на Държавна опера – Русе и е спасена филхармонията.

Той изрази задоволството си, че в лицето на Иван Кюркчиев операта има изключителен мениджър. Партньорството с една от водещите области в Румъния е една възможност за сближаване на нашите народи и за подобряване на традиционно добрите връзки.

„През това лято имахме възможност да се запознаем с Държавна опера – Русе и в лицето на г-н Кюркчиев имаме вече добър приятел. Надявам се това да е само началото. В резултат на дискусиите през лятото сега сме тук. Днес вече определихме датите, в които ще се осъществи фестивала. Радваме се, че Държавна опера – Русе ще бъде обвързана с нашия празник“, посочи в експозето си заместник – председателят на Окръжен съвет – Хунедоара.

Вече е подготвено участието на операта в бъдещи съвместни проекти с румънската страна.

„Сега сме готови за следващата година, когато ще представим 3 оперни постановки и една голяма гала, каза директорът на Държавна опера – Русе Иван Кюркчиев, като уточни, че това ще стане в Дева на фестивала Magna curia и на сцена пред историческия „Замък на гарваните“. Днес ще бъдат изяснени детайлите по програмата, като ще бъде подписан и договор. В тази връзка директорът изрази благодарността си за подкрепата от представителите на законодателната, изпълнителната и местната власт в двата региона. Той изтъкна, че е създаден своеобразен културен мост между Русе и Хунедоара.

Румънските гости бяха поканени да присъстват на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ през март 2019 година, когато Държавна опера – Русе ще постави „Дон Карлос“.

Сподели: