Народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова се ангажираха с помощ за русенец в неравностойно положение

Народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова се ангажираха с помощ за русенец в неравностойно положение

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова се ангажираха с помощ за русенец в неравностойно положение. Те ще потърсят специализирано превозно средство, което да се ползва не само от него, но и от други жители на територията на Община Русе с оглед по – лесната им интеграция в обществото.

Това стана по време на днешното посещение в дома на Любен Ганев, който сподели трудностите с придвижването си с оглед системно присъствие на работното място. Такива са изискванията на почти всички работодатели, отбеляза младият мъж. Обикновено за излизането от апартамента му се налага да повика двама – трима приятели, за да слезе по стълбите. Невинаги обаче те могат да се отзоват навреме.

Той е завършил „Маркетинг“ и „Стопанско управление“, а в момента работи като счетоводител към русенско дружество.  Преди две години г-н Ганев е открил тази форма на заетост, подходяща за човек с неговите потребности, като в момента му предстои подписване на договор по оперативна програма.

В България има подходящо законодателство, но няма изградени традиции в тази област, особено по отношение на лицата с увреждания, отбеляза Светлана Ангелова, като даде пример Кодекса на труда, където едва преди няколко години са регламентирани условията за надомна работа. В настоящия програмен период Агенцията по заетостта създава възможности за заетост на лица с увреждания, добави депутатът. Само преди седмица завърши приемането на заявки за наемане на безработни лица по Компонент ІІ на проекти „Обучения и заетост” и “Обучения и заетост за младите хора”, подчерта Светлана Ангелова. Така държавата насърчава работодателите в региона да използват пълноценно потенциала на младите като г-н Ганев. Депутатът се спря и на приемането на Закона за хората с увреждания, който ще позволи предоставянето на лична помощ по нов начин от есента на идната година.

В края на срещата народните представители изразиха подкрепата си за неговото желание да бъде полезен на Русе и себе си, като в бъдеще ще продължат да го насърчават, както и други хора в неравностойно положение с оглед постигане ефективно приложение правото на труд и достоен живот.

Сподели:

Още новини от деня