Народният представител Десислава Атанасова: На страната са нужни предсрочни парламентарни избори

Народният представител Десислава Атанасова: Няма управленска формула, която да се сформира в 47 НС с мнозинство, което да бъде стабилно

Няма управленска формула, която да се сформира в 47 НС с мнозинство, което да бъде стабилно, заяви народният представител от коалицията „ГЕРБ – СДС“ в 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова.

Доскорошната коалиция също не иска да състави правителство. Всички разделителни линии, които поставят, говорят точно за това. Заради тежката ситуация в страната те ще опитат по неясен начин да се измъкнат от бъдещо управление в рамките на този парламент, каза съпредседателят на парламентарната група на коалицията „ГЕРБ – СДС“.

Искат да оставят цялата отговорност на президента Румен Радев и на неговото служебно правителство. Но и той добре разбира каква спирала от кризи очаква страната, коментира още тя.

Очаква се тежка зима предвид сериозната геополитическа ситуация, очакваната нова ковид вълна, рекордната инфлация и влошената прогноза на БНБ. Това са предизвикателства, които и правителството в оставка разбира. Считам, че те имат възможност за бъдещи разговори, но изкуствено чертаят червени линии, така че да не управляват, смята г-жа Атанасова.

Средата на юли месец е и все още не е ясно дали и какви доставки на газ ще има. Според прогнозите цената за август ще бъде между 220 и 280 лв. Това означава увеличение със 100 лв. Предложенията, които ГЕРБ-СДС направи за компенсации за небитовите потребители на електроенергия, бяха приети при актуализацията на бюджета. Не така обаче стои въпросът за газа. Няма отговори има ли дългосрочни договори, предприети ли са всички действия да се запълни газохранилището в Чирен, добави народният представител.

Преди няколко седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на правителството в оставка законопроект, с който да се скъсат всички зависимости с „Газпром“. От този момент никой вече не говори по тази тема. Към момента България има договор с компанията.

Когато говорим за пълна диверсификация, трябва да си отговорим на въпроса има ли гаранции, че ще има доставки не само за България, но и за Европа. Можем ли да си гарантираме доставки за българската икономика, защото прогнозите не са оптимистични. Може да се наложи на следващо правителство да избира на кои производители да спира доставките.

Опозицията няма яснота какво се случи с онези два танкера с втечнен газ, не знаем каква е тяхната цена, нито къде са били разтоварени и договорени ли са други доставки. Притесненията ни от недостига на газ споделихме и по време на консултациите при президента. Следващите няколко месеца се очаква да са тежки за икономиката на държавата, а и за бюджета, подчерта Десислава Атанасова.

Около 1,3 млрд. лв., предвидени за пенсии, ще дойдат от Плана за възстановяване. Но до този момент няма внесен нито един законопроект във връзка с Плана. Не е започнало и обявяването на обществени поръчки, нито е започнала работата с бенефициентите. Тоест може да има още по-голямо забавяне на средствата.

България има спешна нужда от предсрочни парламентарни избори и стабилност. Една година държавата се управлява от правителство, което не може да взема адекватни решения. На България ѝ трябва правителство, което може да взема трудни решения. Трябват хора, които вече са доказали, че могат да се справят с кризи.

Асен Василев е финансов министър от една година, Бойко Рашков също една година е вътрешен министър, Кирил Петков беше противоконституционен икономически министър. С какво стана по-добро ежедневието на българина от това?!

През 2009 г. пенсиите бяха на нива от 142 лв., а в края на нашето управление бяха 350 лв. Тогава покупателната способност на българите беше по-голяма. В момента има обезценяване на българския лев. Хората усещат по джоба си разликата в управлението.

До този момент борбата с корупцията е просто слоган. Нулевата толерантност към корупцията се превърна в нулева толерантност към политическия опонент. Това се доказа с незаконните арести на опозиционен лидер. Емблемата на тяхната „борба с корупцията“ е Бойко Рашков начело на КПКОНПИ.

Рецептата за следващо стабилно управление е проява на разум, отговорност, ясни послания и ценности. За да го има едно правителство, то трябва да има парламентарна подкрепа. Публичните разговори, които се водят в момента за съставяне на правителство, ми изглеждат несериозни и продължават да чертаят дълбоки разделителни линии.

Ако все пак бившите коалиционни партньори седнат на масата за преговори и направят правителство, то ще имаме правителство на мафията. Кирил Петков, Слави Трифонов, Гроздан Караджов и Тошко Йорданов се наричаха така в пленарна зала.

Надявам се, че след предсрочните избори парламентарните сили ще осъзнаят своята отговорност. Ценностите трябва да се поставят като основна тема в бъдещите разговори, защото мотото „няма ляво, няма дясно“ само и само да изчегъртат ГЕРБ очевидно не дава резултат. Не може да се управлява с омраза и реваншизъм. Трябва диалог, решимост и достатъчно голям административен и парламентарен опит.

Социологията е това, което виждаме ежеседмично при срещите си с хората. Миналата седмица отново я видяхме в избори. 5 победи за ГЕРБ на първи тур срещу коалицията на ПП и ИТН, както и ДБ и БСП.

Сподели: