иван белчев

Народният представител Иван Белчев: Акцията за контрол върху управлението на електрически тротинетки в Русе е в действие като за последните дни са съставени първите 13 акта

Акцията за контрол върху управлението на електрически тротинетки в Русе е в действие като за последните дни са съставени първите 13 акта, сподели народният представител от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

Той припомни, че във връзка със зачестилите инциденти с електрически тротинетки изисках МВР да извърши акция за контрол в Русе. В отговор преди седмица получих, че такава акция ще се проведе, както и че през 2023 г. на територията на ОДМВР Русе са настъпили 22 тежки пътнотранспортни произшествия ел. тротинетки и са съставени 17 акта.

За 1 година 17 акта, а за последните няколко дни 13 акта.

Какво пише в Закона за движение по пътищата:

Въведени са минимални възрастови ограничения като 14-годишна възраст за управление по велосипедни алеи и 16-годишна по велосипедна инфраструктура по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h. Забранено е превозването на повече от едно лице на тротинетка. Водачите под 18-годишна възраст трябва носят каска. Тротинетката трябва да се кара по велоалеите, а при липса на такава – в най-дясната част на пътя, а пресичането на пътя става като пешеходец. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч., като не може да се движи по пътища, където разрешената скорост е над 50 км/ч. и по площи, предназначени само за пешеходци. Работещи спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад.

Поздравявам служителите на МВР – Русе за тяхната работа, каза Иван Белчев.

Сподели: