иван белчев

Народният представител Иван Белчев: Вървим в правилната посока в борбата с неприятните миризми от предприятията-замърсители

Вървим в правилната посока в борбата с неприятните миризми от предприятията – замърсители, заяви народният представител от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

Експерти на три министерства обединиха сили в последните месеци и очакваме техните предложения за промяна в Закона за опазване на околната среда, за да ги гласуваме в Народното събрание, подчерта русенският депутат.

Работна група от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерство на здравеопазването (МЗ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е провела две заседания, на които е разгледан пакет от документи, съдържащи проучване и анализ на нормативната уредба и практическия опит в страните от Европейския съюз и други страни по отношение на установени специфични критерии за въздействие на миризмите, гранични стойности, методики за оценка на миризмите, технически предложения и подходи за измерване на миризмите и конкретни законодателни решения, добави той.

Представени са били проблемите, които се срещат по отношение на контрола на вече изградените предприятия, както и постъпилите жалбите от страна на гражданите и санкциите, които са налагани.

Очаква се представителите на МЗ и МРРБ да представят свое становище по изложените от работната група проблеми и потенциални подходи за действие. Предстои да бъде извършен анализ на експертните предложения с оглед избор на законодателен подход и регламентиране на конкретни задължения на изпълнителната власт.

Сподели: