Народният представител Иван Белчев: Изпълнен съм с удовлетворение от последното гласуване, с което защитихме екологичното законодателство

Народният представител Иван Белчев: Изпълнен съм с удовлетворение от последното гласуване, с което защитихме екологичното законодателство

Прибирам се към Русе с влака след извънредно заседание в Народното събрание. Изпълнен съм с удовлетворение от последното гласуване, с което защитихме екологичното законодателство, сподели народният представител от коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

Разбирам забележките на вносителите на законопроекта, че измененията имат за цел да ускорят реализацията на големи инфраструктурни проекти, които са важни за икономическото развитие на страната. Обвиненията към еко активистите, които бранят необходимостта от строги процедури за оценка на въздействието върху околната среда, като ги наричат „зелен октопод“, не само че са неподходящи в тон, но и отклоняват вниманието от съществените въпроси. Такъв език не спомага за конструктивен диалог и не отговаря на нуждата от разумни и обмислени решения, коментира русенският депутат.

Еко активистите и гражданското общество изпълняват важна роля в демократичния процес, като предоставят необходимия контрол и надзор над действията, които могат да имат дълготрайни последици за природата и здравето на населението. Тяхната работа и възражения са основани на законови и научни основания, които заслужават нашето внимание и уважение, подчерта г-н Белчев.

Истинският въпрос тук не е дали да спрем развитието, а как да гарантираме, че това развитие е отговорно, устойчиво и справедливо, добави той.

Сподели: