иван белчев

Народният представител Иван Белчев: Поех ангажимента да разбера защо имаме Нобелов лауреат, който не се изучава в училище и по какъв начин Министерство на образованието и Министерството на културата работи за популяризирането му

От началото на тази година съм председател на групата за приятелство между България и Австрия. Тъй като в България има само три австрийски библиотеки, а основата на моите знания по немски език са положени в гимназията по немски език Фридрих Шилер, съвсем естествено беше да поканя на среща ръководителя на австрийската библиотека в Русе проф. Пенка Ангелова, сподели народният представител от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

С нея проведохме много интересен разговор за приятелските отношения между двете страни, за Международния литературен фестивал „Елиас Канети“, за историята, с която русенци живеем всеки ден и която струи от всеки ъгъл на нашия град, за паметта и почитта, които трябва да отдаваме на тези, които са работили за града ни преди нас, подчерта русенският депутат.

Разговорът разбира се беше концентриран основно върху личността на Елиас Канети – българският нобелов лауреат, който прославя Русчук и в чийто дом на улица Славянска се случват множество алтернативни събития, организирани от Международното дружество Елиас Канети – концерти, изложби, постановки, филмови прожекции, дискусии по важни социални въпроси. В тази връзка професор П. Ангелова засегна темата за паметта и гордостта, които е редно да изпитваме спрямо Нобеловия лауреат, който макар че не пише на български, е български, добави той.

Проф. П. Ангелова разказа за дома на писателя, за който са се водили дела повече от двадесет години и който вече е собственост на държавата и на Международното дружество Елиас Канети. Това, според проф. Ангелова, дава надежди, че държавата може да прехвърли собствеността на община Русе, което ще направи ремонта и поддръжката на сградата по-лесно. Разбира се община Русе помага и сега, каза проф. Ангелова, но би било съвсем различно, ако има отговорността и правото на това, коментира Иван Белчев.

С нея говорихме за дейността на Австрийската библиотека и за съвместната работа и с Гьоте института. Тя разказа за езиковите курсове, което се провеждат, а аз предложих да организираме среда, в която хора, които знаят немски език независимо на какво ниво, биха могли да се срещат безплатно един или два пъти седмично и които могат да разговарят спокойно, без да се притесняват от нивото на езика си. Разказах ѝ за подобна група, която бях инициирал преди време по английски език и която беше много успешна, защото освен българи на различни възрасти се включиха англичани и дори французи, които търсеха контакти и искаха да завържат приятелства. Именно чрез такъв тип социална ангажираност вярвам, че можем да извоюваме за Русе мястото, което му се полага на картата на България. Когато работим за покриването на нуждите на духа и когато осигуряваме възможности за развитие на знанията, ние утвърждаваме Русе като културен център, какъвто по начало е. Неслучайно нобелистът Елиас Канети казва: „Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук“, каза още народният представител.

Подробностите предстои да бъдат обсъдени, а до тогава аз поех ангажимента да разбера защо имаме Нобелов лауреат, който не се изучава в училище и по какъв начин Министерство на образованието и Министерството на културата работи за популяризирането му, посочи Иван Белчев.

Сподели: