иван белчев

Народният представител Иван Белчев: Съединението на Княжество България и Източна Румелия не е само резултат от политически маневри или военни действия; то е и кулминация на обществената воля, която Захарий Стоянов умело канализира и организира

Днес празнуваме 138 години от Съединението на България, като отдаваме почит към всички, които са се борили за този исторически момент. Особено внимание заслужава Захарий Стоянов, който оглавява Българския таен централен революционен комитет, споделя народният представител от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

Стремежът към национално обединение не е дело само на индивидуални личности, но Захарий Стоянов се издига като ключова фигура в организацията и осъществяването на Съединението. Под негово ръководство се разработва детайлен план за удар в Пловдив и други стратегически места, които бързо се осъществяват. Той действа смело и решително, дори когато плановете трябва да бъдат ускорени поради външни обстоятелства, подчелрта г-н Белчев.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия не е само резултат от политически маневри или военни действия; то е и кулминация на обществената воля, която Захарий Стоянов умело канализира и организира. Неговата роля е символ на решителността и смелостта, с които българският народ постига своите исторически цели, заяви Иван Белчев.

„Братя! Часът на Съединението удари! Вие се задължавате в името на Отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете на помощ и да подпомогнете святото дело!“

Поклон пред смелите и решителни българи, участвали в Съединението.

Сподели: