Народният представител Иван Иванов: Искаме увеличаване на наказанията за дрогирани и пияни шофьори, детска порнография и каналджийство

Народният представител Иван Иванов: Искаме увеличаване на наказанията за дрогирани и пияни шофьори, детска порнография и каналджийство

„Не разбираме мотивите, с които комисията не подкрепя предложенията, които ние сме направили за увеличаването на наказанията за детска порнография, каналджийство и пътно-транспортни произшествия, причинени вследствие на употребата на алкохол и наркотици. Колегите, които преди мен мотивираха наказания за престъпленията, свързани с хомофобски прояви, защо не подкрепят завишаване на наказанията за посегателство върху малолетни – детска порнография и педофилство. Какво ще отговорите на семействата на жертвите на такива прояви?“. Това заяви народният представител от коалиция „БСП за България“ в 19-и МИР – Русе Иван Иванов по време на дебатите за промени в Наказателния кодекс в Народното събрание.

Той посочи изключителната обстановка, в която се намира страната: засилен мигрантски натиск и дейност на трафиканти, която се е превърнала вече в поминък: „За съжаление, това доведе до отнемане на човешки животи. Какво ще отговорите на семействата на загиналите полицаи? На тези, които животът им всеки ден зависи от действията на държавата и най-вече на народните представители, които днес би трябвало да гласуват тези текстове?“, попита Иванов и посочи необходимостта от мерки, които да доведат до резултат.

Социалистът даде пример със съседна Гърция, където само да качиш мигрант в автомобила си, ти се гарантират 8 години престой в затвор. Иванов посочи необходимостта при извънредна ситуация да се вземат извънредни мерки и посочи, че законодателят е на ход да вземе необходимите решения, за да възпре подобен род престъпление: „Държавата ни се е превърнала в разграден двор – минават стотици на ден мигранти от единия край на държавата до другата“, допълни социалистът.

Той коментира и необходимостта от увеличаване на наказанията при нарушаване на пътно-транспортно произшествие, причинено вследствие на употреба на алкохол и наркотици и припомни състоялата се преди дни среща в МВР със семействата на загинали от пътно-транспортни произшествия, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори:  „Какво се обеща на присъстващите – че ще бъдат взети адекватни мерки. Колеги, тук няма адекватни мерки. Тук казвате на тези хора: „спокойно, качете се, напийте се, дрогирайте, се, убийте, няма проблем, ние ще ви пазим“. Пак казвам, в извънредна ситуация, се вземат извънредни мерки“, каза Иванов и апелира да се преосмисли добре решението, което ще бъде взето от народните представители днес.

По отношение на наказанията за каналджийство, той заяви: „Имаше становище от МВР, че завишаването на наказанията за трафиканти ще има изключително възпиращ ефект, за да може да спре този постоянен преход на незаконни мигранти. Очевидно държавата не може да се справи, очевидно беше направена една ограда, която всеки прескача както си иска, очевидно има недостиг на служители в Гранична полиция. Колеги, днес трябва да вземем важно решение, нека да направим тази крачка и видим ли, че има възпиращ ефект – значи сме в правилната посока“, заключи Иванов.

От парламентарната трибуна социалистът попита: „Какво сте против педофилите да лежат от 3 до 10 години, какъв е проблема наказанието за каналджийство да се увеличи за най-меката форма от 1-6 да се замени от 5 до 10 години и глобата от 10 до 50 хил. лв.“, попита Иванов и отново посочи, че ситуацията е извънредна и изисква мерки.

„Очевидно в други страни членки на ЕС това дава ефект. Ние по-глупави ли сме от тях? Не можем да инкорпорирам правни норми приети в други държави ли?“, попита още той и заяви категорично: „Няма висока граница за отнемане на човешки животи. Надявам се да не ви се случва. Не знам дали сте вникнали в проблема на тези хора и загубата, която имат. Опитайте се днес“, призова Иван Иванов от парламентарната трибуна.

Зам.-председателят на ПГ на социалистите Георги Свиленски заяви от парламентарната трибуна, че е нужно промените в НК да бъдат разглеждани параграф по параграф: „Този законопроект няма нищо общо с традиционно гледаните законопроекти, където могат да се изчетат повече параграфи, да става дискусия по различни теми. Тук темите са коренно различни и касаят съвсем различни сфери от пътните нарушения, през детска порнография, педофилия и самоотбрана. Щетите, които може да нанесем в такъв тип дебат и след това такъв тип гласуване, са опасни – и по-добре съберете поне зам.-председателите и председателите на парламентарните групи, да гледаме наистина параграф по параграф. Затваряме параграфа, гласуваме и вървим докъдето стигнем. Важно е да свършим работата и качествено, освен и бързо“, обясни той.

Сподели: