Народният представител Крум Зарков: БСП да свика колективните си органи заради вероятните избори

„Вие знаете, че летим към катастрофата. А аз знам, че можем да я спрем. Но трябва да се съберем, да се консолидираме и да спрем да мижим един срещу друг, да спрем да приемаме да ни се сервират неща, които не отговарят на реалностите“, обърна се преди половин месец Зарков към съпартийците си.

„БСП трябва да свика колективните си органи, за да обсъдим належащите въпроси от политическия дневен ред, в това число много вероятните предстоящи избори.“ Това мнение изрази народният представител от коалиция „БСП за България“ в 19-и МИР – Русе Крум Зарков в сутрешния блок на Еuronews Bulgaria.

Дежа-вю

На последния Национален съвет на партията преди половин месец, Зарков в изказване пред форума открои, че партията има спешна нужда от действия за подготовка при предстоящи избори, вместо да повтаря мантрата, че няма да има такива, за да не разочарова хората: „Вие знаете, че летим към катастрофата. А аз знам, че можем да я спрем, катастрофата. Но трябва да се съберем, да спрем да мижим един срещу друг, да спрем да приемаме да ни се сервират неща, които не отговарят на реалностите; да се консолидираме и да направим нужните стъпки. Има какво да кажем и какво да направим. Първият начин за решаване на проблема е неговото назоваване. Имаме нужда от спешна консолидация, мотивация и концентрация при провеждане на нов вот.“

Пред съпартийците си тогава Зарков изрази мнение, че подготовката за подобни избори не е по силите единствено на Националния съвет и че е нужно конгресно заседание, за да се изготви краткосрочен план за действие.

За хартиените бюлетините

Във връзка със запитванията на симпатизанти за инициативата на левицата да върне хартиената бюлетина, Зарков отговори в интервю за местния вестник „Конкурент“: Не бях информиран за тази законодателна инициатива на парламентарната ни група и не я споделям. Десетки часове съм спорил с ГЕРБ и ДПС по този въпрос и днес ние да внесем тяхната отколешна идея за мен е непонятно. Разбира се, машинното гласуване не е панацея и действително притесни някои гласоподаватели. Но ние трябва като партия да положим усилия да им помогнем да преодолеят това притеснение. Чувам, казват ми, „машината отказа възрастен наш член да гласува“ и аз съм много чувствителен към този аргумент. Но какво като гласува с хартия и гласът му не бъде отразен в крайния протокол, защото е надраскан, сбъркан или бюлетината обявена за невалидна? Нали си спомняме броя на невалидните бюлетини отпреди машините, нали не сме забравили инструктажите как се драска с нокът по хартията. И да – такива предложенията правят партията ни непоследователна, а когато си непоследователен по един въпрос, хората спират да те слушат по други.“

Пред Конкурент Зарков  коментира още процесите в БСП, като бе категоричен, че тежките разделителни линии водят до необходимост за промяна, която да консолидира, а не да продължава раздора, „Решенията – БСП да се върне към същността си на социалистическа и прогресивна сила, горда със своите идейни диспути и течения, и ръководена от фигура, която обединява най-ярките им представители“.

Сподели: