Народният представител Крум Зарков: Днес се прекланяме пред човек, който е интелектуален авторитет в цяла Европа

Народният представител Крум Зарков: Днес се прекланяме пред човек, който е интелектуален авторитет в цяла Европа

166 години от рождението на Дядото. Често се чува и с право се гордеем, че сме част от една 130-годишна партия, сподели днес народният представител от коалиция „БСП за България“ в 19-и МИР – Русе Крум Зарков.

Днес сме тук, за да се поклоним пред една от големите личности, с които започва тази история. Важни са корените ни, защото те ни позволяват в трудни моменти, в моменти на съмнения и на предизвикателства да има къде да отидем, къде да се съберем, да има какво да си припомним и да прочетем отново. Днес тези 166 години, това отбелязване идва в момент, в който в партията ни притесненията са повече от сигурностите, добави депутатът.

Но в творчеството на Димитър Благоев – Дядото, можем да намерим онзи повод, който първоначално ни събра. Той не е назначение, нито уволнение – той е идея, възкликна г-н Зарков.

Идея, за чието развитие Благоев допринася активно. Това се случва включително в спорове; включително в дискусии, включително в епистоларно наследство, което развива идейно социализма не само в България, а и в цяла Европа, отбеляза русенският народен представител.

Днес се прекланяме пред човек, който е интелектуален авторитет в цяла Европа и който е част от онези движения, зародили се в края на 19-ти век, които промениха света. Не само книгите му можем да прочетем отново, има и живо наследство Димитър Благоев! Все още излиза списание „Ново време“, което той е основал с много труд, със самоотвержена и с доброволна работа на наши другари, подчерта той.

Все още къщата му е достъпна и се поддържа с много труд и напълно доброволно.

Има толкова много хора и в България и по страната, които не са се предали! Хора, които ако чуят пак онзи зов, който техните деди са чули преди 130 години на Бузлуджа, пак ще излязат и ще заявят своята привързаност към идеите на социализма, към непрестанната и все още неспечелена борба за равенство и справедливост!

Повече от всякога тази борба е актуална! Затова нека днес се поклоним пред патриарха, но веднага след поклона да изправим глава и да погледнем смело предизвикателствата, пред които сме изправени, да поставим точните въпроси и да намерим заедно отговорите, защото социализмът има бъдеще в България, смята депутатът.

Убеден съм – както и Дядото е бил убеден – че заедно ще можем да го постигнем, за да можем да бъдем ако не равни, поне достойни негови наследници, заяви г-н Зарков.

Сподели: