Народният представител Крум Зарков настоява за създаване на Съвет за криминологични данни

Народният представител Крум Зарков настоява за създаване на Съвет за криминологични данни

„Преосмислянето на наказателната политика на държавата бе посочено като един от приоритетите в област „правосъдие“ в коалиционното споразумение. Каквато и да е промяната в тази политика обаче, би било трудно тя да се случи без достатъчно по обем и обективни криминологичти данни за състоянието на престъпността“. Това пише в парламентарен въпрос до министъра на правосъдието народният представител от коалиция „БСП за България“ в 19-и МИР – Русе Крум Зарков.

Той припомня, че като конкретна мярка за ефективна съдебна система и справедливо правосъдие, в споразумението е предвидено създаването на Съвет за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието.

„Подобни предложения за възстановяване дейността на Съвета, който действа в различни периоди между 1968 и 2015 г. периодично правят и представители на академичната общност – пеналисти и криминолози“, казва още Зарков.

По думите му следва да се има предвид и че анализът и структурата на престъпността и провеждането на периодични криминологични изследвания са предвидени като част от организационните действия в подкрепа на наказателната политика, споменати изрично в одобрената през май 2020 г. от Министерси съвет последна Концепция за наказателна политика 2020-2025 г.

„Какви действия са предприети от ръководеното от Вас министерство за създаване на този Съвет към Министерството на правосъдието“, обръща се Зарков към Надежда Йорданова.

*Въпросът, на който се очаква отговор тази седмица, е достъпен на страницата на Народното събрание: https://parliament.bg/pub/PK/50324547-254-06-1831.pdf

Сподели: