магистрала хемус

Народният представител Пламен Нунев: В края на 2018 или началото на 2019 г. АПИ ще започне процедурата за избор на изпълнител на магистралата Русе – В. Търново

Предстои издаване заповед от страна на министър Нено Димов с решението по ОВОС за бъдещата магистрала Русе – Велико Търново, като срокът за обжалване трябва също да изтече. Следва утвърждаване на парцеларните устройствени планове, по които се работи паралелно. Започва работа по изготвяне на регистър на имотите, които ще бъдат засегнати. Трябва да има и постановление на Министерски съвет за отчуждаване на имотите.

Депутът смята, че през тази година тези процедури ще завършат.

Тогава АПИ ще започне процедурите за избор на изпълнител на магистралата Русе – Велико Търново. Надеждата е това да стане в края на 2018-а и началото на 2019 година. Строителството ще започне след това. Всичко зависи и от сроковете за обжалване, каза пред Радио „Русе“ народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев.

Висшият експертен и екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите предложи на министър Нено Димов да издаде решение по Оценка за въздействие на околната среда за одобряване на инвестиционното предложение за бъдещата автомагистрала между Русе и Велико Търново, припомни Пламен Нунев.

По време на самото заседание е възприет т. нар. комбиниран вариант при максимална скорост за движение по магистралата 120 километра в час. Взети са предвид документите, предоставени от Агенция пътна инфраструктура, резултатите от обществените обсъждания в областите Русе и Велико Търново от края на миналата година, постъпилите становище на възложителя. Предложеното решение по ОВОС съдържа мерки за намаляване, предотвратяване или възможно пълно остраняване на неблагоприятни въздействия по протежение на бъдещото трасе.

За изграждането на магистралата се говори още от 90-те години на 20-и век, но малко е направено тогава. Народният представител обаче подчерта, че постоянно работи още от избирането си през 2009 година за осъществяването на важния за развитието на Северна България инфраструктурен обект.

Паралелно със стъпките по строителството на магистралата ще се обърне внимание на основния ремонт на път I 5 Русе – Бяла. През тази година завърши първия етап от пълната рехабилитация до разклона за Борово. От март започва ремонтът на следващите 20 километра в посока Русе. Идеята е трасето да бъде алтернатива на пътуващите докато бъде завършена автомагистралата.

Сподели:

Още новини от деня