Народният представител Пламен Нунев се ангажира с решаване проблемите на Държавна опера - Русе

Народният представител Пламен Нунев се ангажира с решаване проблемите на Държавна опера – Русе

Ние ще инициираме по – бърза среща с министъра на културата и най – важна е работната група, в която ще участвате и вие, за да излязат най – правилните и прагматичните решения, каза днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев по време на организираната този следобед среща – дискусия с представители на ръководството и синдикатите на Държавна опера – Русе дискусия за финансовото и състояние и необходимите мерки за преодоляването на трудностите в бъдеще. Събитието събра в зала „Филхармония“ народни представители, представители на Община Русе, лидери на синдикални организации в колектива на операта, общественици и журналисти от града.

Проблемите на операта бяха още през 2009 – 2010 година с филхармонията. Срещнах се с вас и водихме битка. Намерихме решение. Затова и сега ще го намерим. Много приказки са излишни и трябва да бъдем по – прагматични, посочи още той.

Депутатът подчерта ангажимента на Община Русе към проблемите на културната институция в града ни. Всяка година Община Русе подпомага финансово Държавна опера – Русе с немалка сума, както и Драматичен театър „Сава Огнянов“ и Кукления театър. В тази връзка бе изтъкната бързата реакция на кмета Пламен Стоилов, който е препратил специално писмо до министъра на културата за случващото се в операта през последните близо 2 години и належащата нужда от промени в нейна помощ.

Г-н Нунев акцентира и върху направените конкретни предложения за промяна в методиката на финансиране от Съюза на българските музикални и танцови дейци и колектива на операта. Те още веднъж бяха изложени в ранния следобед от Пламен Бейков, Момчил Миланов, Ася Русева и др. от синдикалните структури на операта.

Аз мога да кажа, че русенската опера е добре смазан механизъм, който работи, тъй като лично съм бил зрител на много постановки, коментира в заключение Пламен Нунев и даде за пример препълнената зала 1 на НДК в София, където бе представен с голям успех спектакълът „Фалшив герой“ преди около седмица.

Сподели: