Светлана Ангелова

Народният представител Светлана Ангелова: Със Закона за бюджета на ДОО се гарантират по-високи пенсии и обезщетения

Време за прочитане: 3 мин.

Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. се гарантират по-високи пенсии и обезщетения. Той води до по-голяма финансова устойчивост на държавното обществено осигуряване. И не на последно място, той прави пенсионната система по-справедлива, каза днес народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова в дебатите по гласуването на първо четене на бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2019 година.

Зам. – председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание добави, че бюджетът е получил като цяло одобрението на синдикалните и работодателските организации.

„С този закон ще бъдат реализирани важни мерки за по-висока адекватност на пенсиите и обезщетенията“, заяви г-жа Ангелова. Доказателство е фактът, че спрямо очакваното изпълнение за 2018 г. през следващата година е планирано разходите за пенсии да нараснат с над 553 милиона лева, а за разходите за краткосрочни обезщетения – с над 85 милиона лева. „Това е ръст от 5,9 на сто и 5,5 на сто на годишна база“, подчерта тя.

В резултат, от 1 юли 2019 г. всички пенсии, отпуснати до края на 2018 г., ще бъдат увеличени с 5,7 на сто. Светлана Ангелова акцентира върху факта, че това ще бъде най-голямото увеличение от последните години. Депутатът от Русе припомни, че през настоящата година пенсиите бяха увеличени с 3,8 на сто, а за опозицията отбеляза, че през 2014 г. само с 2,7 %. По този начин, доходите на близо 2 милиона и 160 хиляди пенсионери ще нараснат в синхрон с инфлацията и ръста на заплатите.

С проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. се предлага от 1 юли догодина максималният размер на пенсиите да се увеличи от 910 лв. на 1 200 лв. Не бива да се забравя, че сега действащото законодателство предвижда т.нар. „таван“ на пенсиите да стане 1 040 лв., коментира в експозето си Светлана Ангелова.
От парламентарната трибуна тя обяви, че с приемането на закона максималният размер на пенсиите ще нарасне от 1 юли с 290 лв. или близо 32 на сто. Така ще се реализира още една важна стъпка за по-висока адекватност на пенсиите. Над 41 500 пенсионери, чиито пенсии в момента са ограничени на 910 лв., ще получават пенсията си в действителен размер.
„Критиките, че „таванът“ на пенсиите трябва да отпадне за новоотпуснатите пенсии е недостатъчно добре аргументиран. Ако това беше станало, щяха да бъдат създадени условия за получаване на пенсии в особено големи размери, при условие, че средния осигурителен доход за страната за 2019 г. е близо 900 лв. Това биха били несъвместими пенсии в размери, несъвместими със средното жизнено равнище в страната“, разясни заместник – председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика.
Освен с приноса си към адекватността на пенсиите, една подобна мярка трябва да бъде разглеждана и като инструмент за съхраняване на финансовата устойчивост на държавното обществено осигуряване.

Народният представител отбеляза още, че в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. са заложени и допълнителни средства за изплащане на краткосрочни обезщетения в по-високи размери. В сравнение с планираното в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г., през следващата година дневните размери на зависещите от осигурителния доход най-масови обезщетения, като например паричните обезщетения при временна неработоспособност поради общо заболяване, за бременност и раждане, и за безработица, ще нараснат с близо 10 на сто.

Г-жа Ангелова се спря и на предложените с преходните и заключителни разпоредби промени в Кодекса за социално осигуряване. Наред с параметрите на приходната и разходната част на бюджета, тези промени ще внесат повече справедливост в пенсионната система. Промените са подчинени на основополагащи и универсални осигурителни принципи. Не може да има спор, че размерът на пенсията трябва да отразява възможно най-пълно цялата трудова кариера на осигурените, да гарантира разумно ниво на заместване на миналите трудови доходи, което съответства на реалния осигурителен принос. И тъй като именно това е целта на предложените промени, те заслужават да бъдат подкрепени, заключи Светлана Ангелова.

Сподели:

Още новини от деня