светлана ангелова

Народният представител Светлана Ангелова: За 4 години дефицитът в ДОО ще намалее до по – малко от 3.5 на сто от БВП през 2019 година

Време за прочитане: 2 мин.

„За период от четири години, дефицитът в държавното обществено осигуряване ще намалее от близо 5 на сто от БВП през 2016 г. до по-малко от 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт през 2019 г. Това безспорно е положителен факт, чрез който се укрепва финансовата стабилност на държавното обществено осигуряване и се намалява неговата зависимост от държавния бюджет“. Това каза днес народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова в дебатите по гласуването на първо четене на бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2019 година.

Зам. – председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание добави, че от близо 4 милиарда и 186 милиона през 2018 г., през 2019 г. е предвидено трансферът за покриване на недостига от средства да намалее до 3 милиарда и 934 милиона лева.

„Искам да подчертая, че тези резултати не са постигнати чрез „орязване“ на социални права или чрез съкращаване на бюджета на осигурителните програми, каквито спекулации се чуват от някои колеги от опозицията. Подобно твърдение би било нечестно и невярно“, подчерта Светлана Ангелова.

Тези резултати са постигнати благодарение на политиката за икономическо развитие и финансова стабилност. Те са резултат от провежданите от правителството и подкрепени от управляващото мнозинство политики по доходите. Това е увеличението на максималния осигурителен доход, увеличението на минималната работна заплата, и увеличението на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. При запазване на размерите на осигурителните вноски и данъците върху доходите на физическите лица, тези политики водят до по-голям разполагаем доход за работещите, но увеличават осигурителната база и приходите от вноски в държавното обществено осигуряване.

„Тези мерки едновременно стабилизират финансово държавното обществено осигуряване и защитават дългосрочния интерес на осигурените лица“, категорична бе г-жа Ангелова.

„Освен ръст на приходите от осигурителни вноски в системата, по-високите осигурителни доходи дават по-високи права на осигурените лица“, аргументира се тя и даде пример с максималния осигурителен доход.
Един от елементите на пенсионната формула е т. нар. „индивидуален коефициент“, който представлява съотношението между личния осигурителен доход и средния осигурителен доход за страната. От друга страна, от 2000 г. насам действа максимален осигурителен доход, върху който се правят осигурителни вноски. Максималният месечен осигурителен доход не е променян от януари 2015 г. на 2 600 лв., а за същия период, средният осигурителен доход нарасна с близо 24 на сто. Ако тази тенденция продължи, стимулите за осигурените лица с най-високи доходи да участват в пенсионната система ще намаляват. Те няма да могат да се осигуряват върху доход, по-висок от 2 600 лв., а нарастването на средния осигурителен доход за страната ще намалява индивидуалните им коефициенти, съответно и размера на пенсията им в сравнение със ситуация, ако се бяха осигурявали на по-висок доход.

Увеличението на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв е в интерес на осигурените лица. Увеличението не се прави единствено, за да се увеличат приходите от осигурителни вноски, а в дългосрочен план, така се защитават интересите на осигурените лица, осигуряващи се на високи доходи.
„Така заложените в проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. политики по доходите са стъпка в правилната посока. Те стабилизират обществено осигуряване и са в интерес на осигурените лица, защото те ще могат да разчитат на по-голям размер на пенсията“, обобщи Светлана Ангелова.

Сподели:

Още новини от деня