Народният представител Светлана Ангелова

Народният представител Светлана Ангелова: Законопроектите за хората с увреждания ще бъдат в основата на по – нататъшната политика за тези хора

Време за прочитане: 2 мин.

Законопроектите за хората с увреждания ще бъдат в основата на по – нататъшната политика за тези хора, каза народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова след приемането на второ четене законопроекта за личната помощ. Вчера бе приет на второ четене и новият Закон за хората с увреждания.

„Приехме тези два изключително важни закона за бъдещата политика за хората с увреждания.Смятам, че те ще бъдат работещи. Политиката за хората с увреждания винаги е била приоритет на правителството и ще бъде такава и в бъдеще, подчерта заместник председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание.

150 млн.лева допълнително има осигурени в бюджета за хората с увреждания, лично осигурени с подкрепата на министър – председателя Бойко Борисов, добави Светлана Ангелова. Тя благодари на министър – председателя Бойко Борисов, кактои на всички ангажирани с подготовката и приемането на законопроекта за личната помощ, който влиза в сила от 1 януари 2019 година.

Лична помощ по новия закон ще се предоставя от 1 септември догодина. До тогава лицата, които ползват социалните услуги от общините „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“, ще продължат да ги получават по досегашния ред, отбеляза народният представител.

Личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите по реда на новия Закон за хората с увреждания. Броят на часовете за лична помощ ще се определя въз основа на четири степени на затруднение на хората с увреждания, посочи г-жа Ангелова.

От месечната помощ от 930 лева за дете с 90 процента увреждания ще се приспадат до 380 лева за асистент, като конкретният размер ще съответства на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребностите. Когато ползвател на лична помощ получава добавка за чужда помощ, той ще дава съгласие добавката да се превеждана Агенцията за социално подпомагане след сключването на трудовия договор и определянето му на асистент. Ползвателят на лична помощ ще продължава да ползва месечна помощ или добавка за чужда помощ, ако доставчикът на лична помощ не може да сключи договор с асистент.

 Според закона доставчик на личната помощ е общината по настоящия адрес на ползвателя.

От 1 април 2019 г. документите за изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от лична помощ ще се подават в специализираните отдели в дирекциите „Социално подпомагане“ към Агенцията за социално подпомагане по настоящ адрес на човека с увреждане.

От 1 януари 2021 г. политиката за предоставянето на лична помощ на хората с увреждания ще се осъществява от Държавната агенция за хората с увреждания.

Сподели:

Още новини от деня