Народният представител Светлана Ангелова поздрави участниците в десетия събор на хърцоите в Кацелово

Народният представител Светлана Ангелова поздрави участниците в десетия събор на хърцоите в Кацелово

„Поздравявам всички участници в събора с пожелание за здраве, щастие и  много успехи, за да извисяваме българския национален дух. Приветствам Вашите многобройни изяви – знак на ярко културно присъствие и съм горда, че популяризирате нашето богато културно наследство“, каза народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова при откриването на десетия събор на хърцоите, който се провежда днес в центъра на село Кацелово /Община Две могили/. Тя пожела на всички присъстващи да предадат на идните поколения паметта и наследството на хърцоите. Г-жа Ангелова насърчи участниците да продължат издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни и игри, характерни за тази етнографска група.

Събитието бе уважено от кандидатите за общински съветници от ГЕРБ в община Две могили, кандидата за кмет на община Две могили Божидар Борисов, кандидатите за кметове на кмества в региона. Тази родова среща на хърцоите от цяла България е място за изява в различни жанрове на самодейния музикален и танцов фолклор.

„Песен от сърце извира, стъпка от душа се ражда“ е надсловът през тази година.

Единственият по рода си в региона ни събор се организира от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ – Кацелово под патронажа на кмета на Община Две могили. На сцената се изявяват стотици изпълнители от 20 състава от Североизточна България. Всеки един от участниците получава специална грамота и награда след изпълнението си.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Сподели: