Светлана Ангелова: Страната ни продължава провежданата през последните години благоразумна фискална политика

Време за прочитане: < 1 мин.

Безпрецедентната ситуация, при която огромен брой държави, в това число и България, се борят с всички налични ресурси за ограничаване разпространението на пандемията от COVID 19 и последвалия спад на икономическата активност и заетостта, се отрази крайно неблагоприятно върху редица сектори на икономиката и се превърна в предизвикателство по отношение на устойчивостта в следващия тригодишен период, сподели днес заместник – председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и народен представител от 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. Независимо от това, страната ни продължава провежданата през последните години благоразумна фискална политика, която е адекватен отговор на създалата се извънредна икономическа и финансова ситуация в глобален мащаб, добави г-жа Ангелова.

Въпреки временното разхлабване на фискалната политика през 2020 и 2021 г., която според изчисленията на фискалната позиция се определя като проактивна антициклична, в средносрочен план се предвижда дефицитът по КФП да се вмести в рамките на ограничението на националните фискални правила.След спада от 3 % през 2020 година, за 2021 година Министерството на финансите предвижда възстановяване на икономическата активност – брутен вътрешен продукт в размер на 124.5 млрд. лева и реален растеж от 2.5 %, посочи русенският народен представител.

През 2020 година средногодишното ниво на безработица се очаква да се повиши до 5.6 %, но с процеса на възстановяване на заетостта през следващите години то постепенно ще намалее. В края на 2021 година прогнозата е инфлацията да се ускори до 2.8 %, а средногодишната инфлация – до 2.1 %, отбеляза в заключение Светлана Ангелова.

Сподели:

Още новини от деня