Десислава Атанасова: ГЕРБ - СДС ще бъде силна опозиция - знаеща и изискваща, непримирима при отстояване на демокрацията и българският национален интерес

Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 г.

Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021г.

 Редакционното предложение беше направено в пленарната зала от председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на дебата около създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея.

„За“ бяха 186 депутати, двама „против“ и двама се въздържаха.

Атанасова поиска в проекта на решение за временната комисия да бъде записано само, че парламентът налага мораториум. Зам.-председателят на НС Ива Митева/“Има такъв народ“/ предложи мораториумът да бъде гласуван отделно и оформен като отделно решение от това за създаване на временната комисия.

Рамадан Аталай/ДПС/ поиска предложеинето на ГЕРБ-СДС да не се гласува, защото е направено след изтичане на времето на ГЕРБ-СДС. Според него решението за мораториум е незаконно, защото всяко решение на НС се взема след като е представено в писмен вид на депутатите.

„Има такъв народ“ ще подкрепи предложението за мораториум, обяви председателят на групата Тошко Йорданов.

След това парламентът гласува и създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Вносител е Андрей Гюров и група народни представители от ПП „Продължаваме Промяната“. „За“ бяха 163 депутати, 49 „против“, седем се въздържаха.

Тя е на паритетен принцип от 14 народни представители, по двама от всяка парламентарна група. Предвижда се да работи за срок от един месец.

Основният предмет и цел е да даде предложения за справяне с кризата в енергийния сектор. Сред мотивите – темата е съществена за обществото през последните няколко месеци, а заявката на КЕВР за ново повишаване цената на тока ще рефлектира върху социално-икономическото състояние на хората и не може да остане извън полезрението на НС.

/БТА/

Сподели: