Народно читалище „Св. Св. Кирил Методий – 1924“ в русенския квартал „Средна кула“ отбеляза 100 години от създаването си с богата културна програма

Народно читалище „Св. Св. Кирил Методий – 1924“ в русенския квартал „Средна кула“ отбеляза 100 години от създаването си с богата културна програма

Народно читалище „Св. Св. Кирил Методий – 1924“ в русенския квартал „Средна кула“ отбеляза 100 години от създаването си с богата културна програма. Гост на тържеството беше и заместник областният управител на Русе Георги Георгиев. Той удостои екипа на културната институция със знака на областния управител. Отличието бе присъдено от Драгомир Драганов в знак на признателност за родолюбивата им дейност и по случай юбилея. „Щастлив съм, когато виждам с какво желание следвате завета на будните деятели, поставили началото на читалищното дело тук преди век. Високо оценявам приноса Ви в духовното израстване на поколения българи. Благодаря Ви за това, че посвещавате времето си за съхраняване и продължаване на традициите на българското народно творчество. Разностранната дейност, която и в момента развивате активно, е гарант за опазването на националната ни идентичност“, каза Георгиев в обръщението си към читалищните дейци. Той посочи още, че с таланта и постоянството си те показват красотата на родното и им пожела воля и сили, с които все така достойно да прославят художествената самодейност на региона ни. „Високо оценявам и дейността Ви, посветена на развитието на гражданското общество и утвърждаването на демократични ценности в ежедневието ни!“, допълни заместник областният управител. Георгиев бе категоричен, че държавната политика в Русенско ще продължи да бъде насочена към привличането на повече млади хора към читалищното дело, защото взаимовръзката между миналото, настоящето и бъдещето трябва да бъде запазена.

Читалището в „Средна кула“ получи и плакет от кмета на Община Русе Пенчо Милков, като заместник-кметът по опазване на околната среда и комунални дейности Никола Лазаров, който апелира читалищната дейност да бъде все по-ясно насочена към младите. Той каза още, че читалищата са пазителите на българския дух и дейността им е достойна за уважение. На събитието присъства и пълномощникът на кмета Милков в „Средна кула“ Божидар Борисов. Припомняме, че председател на читалището е Юлиян Киселов, а секретар Ивелина Гайрева.

Сред интересните факти е, че библиотечният фонд на читалището включва повече от 40 000 книги и документи, като през миналата година са били закупени 150 нови книги, а дарените са над 40. Към читалището функционират и редица клубове и кръжоци. Сред тях са клубове за народни танци, стари градски песни, както и детски кръжок по готварство, художествено ателие и кръжок „Българска шевица“. Читалището има и много силно развита социална политика. От културната институция работят с постоянно с деца от детската градина „Синчец“, както и с пенсионерите от клуба „Пей сърце“, а също така и с всеки, пожелал да се докосне до дейността на читалището. Само през изминалата година са реализирани над 40 събития от страна на читалището.

Сподели: