Настимир Ананиев в Русе: Аз съм твърдо „За“ намаляване броя на общините

Аз съм твърдо „За“ намаляване броя на общините, заяви днес в Русе председателят на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание Настимир Ананиев. Питането бе в отговор на въпрос от RuseInfo.

Той бе в града ни за изнесена приемна с регионална насоченост заедно със зам. председателя на комисията арх. Йордан Терзийски и Димитър Ташев – член на комисията. В срещите участваха народните представители от коалиция „Продължаваме Промяната“ в 19-и МИР – Русе – адвокат Рена Стефанова, Калин Иванов и Димитър Недялков.

„Разбира се, трябва да изчакаме преброяването, което официално ще бъде готово през октомври, за да направим самия анализ, който е нужен, за да се разбере“, добави той и коментира, че освен населението, фактор при обсъждането ще е и икономическата активност на гражданите, както и много други. „Аз подкрепям, защото има страшно много раздута администрация навсякъде, а има много места, където общината е най – големия работодател и няма абсолютно никакви инвеститори, заводи или някакви други хора. Единствено общината дава работа“, отбеляза председателят на комисията.

„За съжаление, качеството на услугата в повечето общини не е на достатъчно ниво. Според мен, в момента, в който обединим общини, които очевидно не могат сами да се справят, ще се вдигне и качеството на услугата, ще се оптимизират и разходите. Аз подкрепям децентрализацията и тя е заложена като първи стъпки в коалиционното споразумение. 2 % от парите, които се генерират в дадена община да остават, но винаги си задавам въпроса какво става, когато имаме 100 % децентрализация и имаме фалирала община. Кой плаща сметката? Ако вървим в тази посока, трябва да имаме точния брой общини и не на последно място, за да отговаря на изискванията на Евростат, и да може всяка една териториална единица да може да кандидатства директно към Брюксел, по европрограми и да бъде част от цялата европейска общност, също трябва да вървим в тази посока на окрупняване“, заяви Настимир Ананиев.

Това не е леко политическо решение, което ще бъде базирано на много конкретни данни и информация, е неговото мнение предвид съществуващия проблем, който не е само демографски. Има воля в „Продължаваме Промяната“ и в коалицията да се предприемат конкретни действия за подобряване на ситуацията у нас, обобщи Настимир Ананиев.

Сподели: