чай и кафе

Научете повече за тези две напитки с кофеин, които стимулират мозъка

Може би знаете, че и в чая, и в кафето има кофеин…

Чаят съдържа 4 вещества, които имат стимулиращо действие върху мозъка ни. Най-добре познат е кофеинът, мощен стимулант, който се среща и в кафето.

Чаят и кафето осигуряват различен ефект върху мозъка!

И двете напитки съдържат кофеин и следователно имат стимулиращ ефект върху мозъка, но естеството ефекта е различен. Ефектът от чая е като нежно галене от любяща баба, докато кафето е като ритник отзад от военен офицер. Да, всеки обича  кафе и вярва, че това е здравословно. Всъщност това е любима здравословна напитка за много хора.

Въпреки това, кафето определено има недостатък!

Макар че кафето дава приятна и силна енергийна подкрепа, понякога възпрепятства работата ни, защото е прекомерно стимулиращо. Този прекомерен стимулиращ ефект на кафето кара хората да отделят  много време за непродуктивни задачи като проверка на имейли, превъртане на Facebook, четене на безсмислени новинарски материали и т.н.

Оказва се, че чаят има по-малко кофеин, отколкото кафето, но съдържа и три стимулиращи вещества, които могат да дадат някакъв синергичен ефект.

Кофеинът е най-широко използваната психоактивна субстанция в света.

Кафето, най-големият източник на кофеин, се оказва, че е един от най-големите източници на антиоксиданти в западната диета и консумирането му се свързва с различни ползи за здравето. Вторият по големина източник на кофеин по света е чаят, който осигурява умерено количество кофеин, в зависимост от вида.

Кофеинът стимулира централната нервна система, повишава бдителността и намалява сънливостта.

Основната теория е, че блокира инхибиторен невротрансмитер, наречен аденозин при определени синапси в мозъка, което води до стимулиращ ефект. Смята се, че аденозинът се увеличава в мозъка през целия ден, създавайки някакъв вид „сънливост“. Колкото повече аденозин, толкова по-голяма е тенденцията за заспиване. Кофеинът отчасти маха този ефект.

Основната разлика между кофеина в кафето и чая е, че чаят има много по-малко кофеин. Силна чаша кафе може да осигури 100-300 mg кофеин, докато чаша чай – само 20-60 mg. Може би не знаете, че теофилин и теобромин са свързани с кофеина в кафето и принадлежат към клас органични съединения, наречени ксантини.

Те имат няколко физиологични ефекта върху тялото.

Теофилинът облекчава гладките мускули в дихателните пътища, което улеснява дишането, като същевременно стимулира скоростта и силата на сърдечните контракции.

Теоброминът може също така да стимулира сърцето, но има лек диуретичен ефект и подобрява притока на кръв към тялото, което води до намаляване на кръвното налягане.

Какаовите зърна също са добри източници на тези две вещества.

Количествата на тези вещества в чаша чай са много малки.

Не е ли време вече за чаша кафе?

Сподели:

Още новини от деня