сградата с часовника русе

Национален пресклуб на БТА ще бъде открит в Русе

Национален пресклуб на БТА ще бъде открит днес в Русе – в деня на закриването на 60-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Най-новият дом на информационната агенция ще бъде осветен от Русенския митрополит Наум и свещеници. Сред официалните гости ще бъдат кметът на Русе Пенчо Милков, заместник областният управител Синан Хебибов, председателят на Общинския съвет в града Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев, представители на други институции и журналисти.

Пресклубът отваря врати, след като генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кметът Пенчо Милков подписаха договор, с който общината, след единодушното решение на Общинския съвет, отдаде безвъзмездно за срок от 10 години помещение.

То е в емблематичната сграда на някогашното акционерно спестително дружество „Гирдап“, което е и първата частна банка в България, основана през 1881 година. Намира се в центъра на града, на ул. „Райко Даскалов“ 2, до Съдебната палата. Любимо място е за среща на русенци, наричано „Часовникът“.

БТА вече разполага със 17 пресклуба в България – освен в Русе, медийни средища на агенцията има в София, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, както и два в чужбина – в Босилеград, Сърбия, и в Тараклия, Молдова.
В сградата на БТА в София функционира и мултимедиен център, който носи името на дългогодишния генерален директор на агенцията Максим Минчев, инициатор за създаването на това пространство.

Пресклубовете са част от политиката на агенцията, обединена под марката „Национален пресклуб БТА“. Те са предпочитано място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани да отправят послания и да огласяват новини от съответния регион, достигащи чрез БТА на национално ниво, а чрез емисията на английски език – и в чужбина.

Всички пресклубове разполагат с аудио-визуална техника и модерно оборудване, като предлагат възможност за директно излъчване онлайн.

Целта на генералния директор на БТА Кирил Вълчев е да има пресклуб във всеки областен град в страната.
Плановете на агенцията включват превръщането на пресклубовете и в място за обмяна на професионален опит между представителите на различните медии в съответния град с редовни срещи, както и за обучения за повишаване на квалификацията на журналисти.

БТА присъства в Русе от средата на миналия век, но досега не е имала пресклуб.

Иван Коджахристов, Христо Кушев и Радослав Атанасов са били едни от първите сътрудници на агенцията в града след 1952 година. Те са предавали новини и от регионите на Разград и Силистра.

След това представител на БТА в Русе остава само Радослав Атанасов. Той е и най-дългогодишният щатен кореспондент на агенцията в града. Отразявал е събития от региона в продължение на 30 години – от 1957 г. до 1987 година.

Мястото му заема Пламен Атанасов, който му е и син. Той работи в БТА от 1987 г. до края на 1993 година. Преди това е бил във вестник „Дунавска правда“. Пламен Атанасов напуска агенцията и се превръща в един от създателите на вестник „Русенски Стандарт“.

В продължение на 17 години новини от Русе за БТА предава Стоян Русев, който се пенсионира през 2011 година. Преди това е бил сътрудник на различни вестници, сред които „Земеделско знаме“, „Подкрепа“, „Ново слово“ и „Демокрация“.

Сред нещатните фоторепортери на БТА през годините е бил Красимир Стоянов – между 1999 г. и 2005 година. След това работи за местния вестник „Утро“.

Кореспондент на БТА в Русе от 2011 г. е Мартин Пенев, а фоторепортер от 2005 г. е Бисер Тодоров.

/Източник – БТА/

Сподели: