Националната асоциация на сляпо-глухите в България отбеляза 25-а годишнина. Кметът Пенчо Милков поздрави представителите ѝ в Русе.

Националната асоциация на сляпо-глухите в България отбеляза 25-а годишнина. Кметът Пенчо Милков поздрави представителите ѝ в Русе.

Пенчо Милков поздрави представителите на териториалната организация към Националната асоциация на сляпо-глухите в България, която тази година отбелязва своя 25-годишен юбилей.

 „Хората с увреждания имат нужда от подкрепа, където и да се намират. Гордея се, че в Русе от години сляпо-глухите граждани имат свой защитник, свое семейство в лицето на организацията. Пожелавам ви тя да продължи да се разраства и в други части на България, където хората също да бъдат интегрирани и да живеят достойно“, поздрави ги кметът,  връчвайки плакет на Община Русе.

В края на юли членовете на организацията ще представят Русе на националния фестивал на хората с увреждания в Перник, като кметът пое ангажимент да им осигури общински транспорт дотам.

Друга необходимост сред общността е до вратите на всички тролеи и автобуси да се поставят големи табели с номера, което ще улесни ориентирането им при ползване на градски транспорт.

В знак на признателност за подкрепата и хуманното отношение председателят на русенската организация Владимир Маринов награди кмета с юбилеен плакет и грамота по решение на централния управителен съвет.

 Двамата се присъединиха към празничния боулинг турнир, посветен на годишнината от основаването на организацията, и обсъдиха възможността за провеждане на държавен турнир по боулинг за хора с увреждания в Русе.

Националната Асоциация на сляпо-глухите в България е учредена през 1997 г. в Пловдив, като преди това групата е част от Съюза на слепите в България. Още същата година се създават първите районни организации. През следващите години, въпреки безпаричието и трудностите, създаването на районни организации на асоциацията продължава. Днес те наброяват 25 в 18 административни области на страната.          

В НАСГБ членуват 520 души и 85 подпомагащи ги, които са виждащи и чуващи. Предстои създаването на районни организации в още 10 области.

Сподели: