Областният управител удостои с плакет началника на РУО - Русе д-р Росица Георгиева

Началникът на Регионалното управление на образованието – Русе д-р Росица Георгиева: 1400 ученици от Русенска област ще се явят на държавни зрелостни изпити на 1 и 3 юни

1400 ученици от Русенска област ще се явят на държавните зрелостни изпити на 1 и 3 юни. Те ще положат изпити по Български език и литература, както и втори зрелостен изпит по желание. При втория изпит най – много желаещи има по английски език – около 430. Най – малко желаят да положат изпит по физика и химия. Това съобщи днес началникът на Регионалното управление на образованието – Русе д-р Росица Георгиева.

Матурата ще се проведе в 22 училища в областта. До 29 май е окончателното допускане след успешно приключване на 12-и клас до изпит, като учениците са подали заявления още през месец март. Допускат се и ученици, явили се и положили успешно изпит за повишаване на оценка по определен предмет.

Предприети са всички мерки за безопасност съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. В залите ще има по двама квестори, обезпечени с маски, шлемове, ръкавици, а дезинфектанти и стелки за дезинфекция ще има на входовете на училищата. Директорите са организирали непедагогическия и помощния персонал за почистване и подреждане на залите. Там ще има не повече от 10 зрелостници. На места има и по 12, но това се дължи на факта, че залите са големи и с амфитеатрално разположение на седящите места. Там ще има повече от 2.5 метра между зрелостниците. Пропускането на учениците ще става през 2 входа, за да няма струпване и на родители. Отвън ще помагат полицейски служители. С помощта на кметовете на общините във всички училища са осигурени медицински лица по време на изпитите.

Изпитите ще започнат в 9 часа.

В заключение г-жа Георгиева призова зрелостниците и техните родители да бъдат спокойни относно взетите противоепидемични мерки.

Сподели:

Още новини от деня