Началникът на Регионалното управление на образованието в Русе д-р Росица Георгиева беше удостоена с грамота от областния управител за успешна работа по програма „Бързи герои 112“ в региона

Началникът на Регионалното управление на образованието в Русе д-р Росица Георгиева беше удостоена с грамота от областния управител за успешна работа по програма „Бързи герои 112“ в региона

Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в Русе д-р Росица Георгиева беше удостоена с грамота от областния управител Драгомир Драганов. Отличието се дава на Росица Георгиева за проявената висока социална отговорност на РУО под нейно ръководство, както и за успешната реализация и ползотворна съвместна дейност в изпълнение на здравната програма „Бързи герои 112“ в региона. Благодарствена грамота беше присъдена и на националния координатор на здравно-образователната програма Елица Хадживълчева. Областният управител изрази увереност, че партньорството между държавните институции и неправителствения сектор ще продължи да се развива активно особено по толкова значими обществени теми. „Много е важно е да се поучим от добрия пример и самите ние да стартираме подобни полезни инициативи. Има много хубави неща, които трябва да се показват“, каза Драганов и определи инициативата като много сериозно постижение. Той даде и категорична заявка, че Областната администрация ще продължи да е партньор на подобни значими каузи.

От януари до края на март тази година са обучени близо 8700 деца от цялата област на възраст от 6 до 10 години как да разпознават основните симптоми на инсулт и как да спасят свой близък в спешната ситуация. „Тези деца, реално предадоха животоспасяващи знания и умения на над 52 000 ваши съграждани от цялата област. В проекта участваха 77 учебни заведения и над 500 начални и предучилищни учители. Но най-невероятното е, че благодарение на тази програма, вече има два спасени живота на Ваши съграждани от деца, преминали програмата „Бързи герои 112“, каза Хадживълчева. Тя посочи още, че дори един човешки живот да бъде спасен това ще оправдае очакванията и усилията на хората, стоящи зад инициативата. „Росица Георгиева даде смисъл на програмата в Русе. Благодарение на това, което направихме тук, децата могат да забележат симптом на инсулт, да го отделят от ежедневната ситуация и да реагират без паника“, допълни още Хадживълчева, която благодари на началника на РУО, че е повярвала в смисъла на образователната програма. От своя страна д-р Георгиева сподели, че е важно подрастващите да бъдат възпитани в емпатия, доброта и обич към другите, така че да могат да им помагат при нужда. За нея това е една страхотна кауза, която в действителност спасява човешки животи.

Припомняме, че през последните месеци Областната администрация подпомогна реализирането на инициативата в региона. Инициативата стана възможна и благодарение на редица държавни институции, двете университетски болници „Медика“ и „Канев“, както и Община Русе.

Към края на месец май се очаква да се проведе регионална среща на всички партньори по програмата.

На национално ниво статистиката е стряскаща. Тя сочи, че един от всеки четирима възрастни ще получи инсулт през живота си. България е на първо място в Европа по смъртност и инвалидизация от инсулт. Всеки ден някой от нас губи майка или баща, а децата ни – любима баба или дядо. Програмата „Бързи герои 112“ е част от Националния план за борба с инсулта в България и е единствената реално работеща и ефективна здравно образователна програма за превенция от сърдечно съдови заболявания и инсулт. Тя е одобрена от World Stroke Organization, Stroke Alliance for Europe и е част от инициативата „Мрежа на училища за здраве в Европа“ на СЗО и UNESCO. В България е подкрепена от Българско дружество по неврология, Българско дружество по инсулт, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Реализира се от фондация „Сърце до сърце за България“. Методиката на програмата ефективно повишава осведомеността за борба с инсулта и включва силата на децата да помогнат за промяната на здравната култура на своите фамилии и на обществото ни като цяло. Към днешна дата на национално ниво са обучени 21 000 деца, които доставиха животоспасяващите знания за борба с инсулта до над 126 000 възрастни. /1 дете обучава и реално предава знанията към 6 възрастни в своята фамилия/.

Сподели: