Росица Георгиева - началник на РУО на МОН двери

Началникът на РУО – Русе Росица Георгиева: Училищата са направили своята подготовка, за да посрещнат учениците в първия учебен ден

Време за прочитане: 2 мин.

Новата учебна година ще започне в условията на мерки, които всяко учебно заведение ще вземе за предпазване от разпространение на COVID 19. Както всяка година година, традиционно, училищата са направили своята подготовка, за да посрещнат учениците в първия учебен ден. Това, което е необичайно за тази учебна година е, че се прилагат и всички мерки, които бяха разработени от МЗ и МОН по отношение предпазване разпространението на COVID 19, съобщи днес началникът на Регионалното управление на образованието – Русе Росица Георгиева. Тези мерки са задължителни – разписаните със здравен характер от МЗ. Има и допълнителни, които всяко училище разработва съобразно спецификата на образователната институция.

Близо 19 000 ученици се очаква да прекрачат прага на малко над 60 учебни заведения в Русенска област. 1 435 са очакваните първокласници. Окончателният брой ще стане ясен в ранния следобед на 15 септември, когато се набира информация от всички образователни институции в РУО – Русе.

През тази година училищата на територията на областта ще вземат всички мерки за осъществяване на дезинфекция, за недопускане смесване на класовете, потоците и групите, за да могат да се предпазят учениците от COVID 19.

Росица Георгиева успокои родителите с думите, че училището ще бъде максимално защитена среда. От тях се очаква съдействие, разбиране и подкрепа.

През тази учебна година, след приети изменения в Закона за предучилищното и училищно образование, ще може да се подават заявления за осъществяване на обучение в електронна среда от разстояние за деца с възрастни и болни възрастни или деца в семействата. Всеки родител, заявил подобно желание, следва да подаде подобно заявление в училището, където се обучава детето. Към него се прикрепя декларация, че родителят създава условия за осъществяване на подобно обучение.

Г-жа Георгиева увери родителите, че директорите имат готовност да приемат тези заявления. Изчакват се новите промени в нормативната уредба да бъдат публикувани. Ще се създаде нужната организация и нито едно от децата на територията на областта няма да бъде пропуснато.

Ако се установи случай на заразено дете в училище, то съответната паралелка ще бъде в рамките на 24 до 48 часа ще премине от присъствена форма на обучение в такава в електронна среда на обучение от разстояние. За срок от 14 дни ще се карантинира съответната паралелка, като всяко училище е определило длъжностно лице, което ще събира информация и ще поддържа връзка с РЗИ – Русе и РУО – Русе. Това не е ново,, защото предходната учебна година имаше присъствени 105 дни, а останалото време бе неприсъствено.

Сподели:

Още новини от деня