На „Вечерна сватба“ с Иван Станков

На „Вечерна сватба“ с Иван Станков

На 28 май в библиотеката проф. Иван Станков представи на живо своя сборник с разкази „Вечерна сватба“. Събитието събра десетки русенски почитатели, приятели и познати на автора, които търпеливо изчакаха да минат всички забрани и карантини, за да се срещнат очи в очи с него и книгата му, още повече, че 9-те разказа са вдъхновени от действителни истории и човешки съдби, случили се в нашия град преди над 100 години. Русе е не само място, където се развива действието във „Вечерна сватба“, но и герой във всеки един вълнуващ разказ, което направи премиерата едно специално и дългоочаквано събитие.

В книгата са включени девет красиви истории от преди 100 години. Те разказват за любов. Повечето от героите в някакъв вид наистина са съществували преди цял век. Крадци, млади вдовици, гимназистки, следователи, бъчвари, светици, самоубийци, акробати или проститутки – всички те са от най-големия български град на Дунава. Живеят там и носят на гръб междувоенното време. Всички правят най-старото нещо на света – обичат. Любовта ги намира и се стоварва отгоре им като откровение, но и като проклятие. А човекът се оказва слаб за такива дарове.

И мъртвите, и оцелелите споделят с читателя си: от любовта, както и от смъртта, изход няма.

„Нямам друг град, който да заема такъв голям обем от моята същност като Русе“, казва Иван Станков за дунавския град. 

В портрета на автор и произведение се включиха главният редактор на в. „Утро“ Младен Любенов, доц. Велислава Донева от Русенския университет и проф. Пенка Ангелова – председател на „Международно дружество Елиас Канети“. Авторът отговори на много въпроси и се трогна от общи спомени, които споделиха дошли специално да го видят негови приятели от детските години. Накрая обърна внимание на всеки един русенец от дългата опашка, която се изви за автографи.

Организатори на събитието бяха Издателска къща „Хермес“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ със съдействието на в. „Утро“. По традиция на културния институт, проф. Иван Станков получи ВИП читателска карта на посланик на библиотеката, с която ще може да ползва нейния богат книжен фонд, 

Иван Станков е писател и преводач. Професор по българска литература във Великотърновския университет. Автор на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др. Превежда от румънски книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу и др.

Автор е на трилогията с разкази „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017) и „Имена под снега. А7“ (2019). „Вечерна сватба“ е четвъртата му белетристична книга.

Сподели: