На 22 юни преди 66 години е открит Дунав мост

На 22 юни преди 67 години е открит Дунав мост

Днешният разказ представя снимки от тържественото откриване на Дунав мост.

ДА- Русе, ЧП 725, л.2- 22 юни 1954 г.

/на снимка 1 – ДА -Русе, ЧП 725, л.1 – Снимка от откриване на Дунав мост. Петро Гроза – министър председател на НР Румъния и Вълко Червенков прерязват лентата. 22 юни 1954 г./

Дунав мост, открит като Мост на дружбата, наричан още Мост Русе – Гюргево, е стоманен фермов мост над река Дунав между градовете Русе (България) и Гюргево (Румъния) на речен километър 488,7. Дължината му е 2,8 км, минава на височина от 30 метра над водата. Изграден е на 2 нива – за влакове и автомобили. Средната част (с дължина 85 м) може да се повдига и да пропуска големи кораби. Мостът е един от двата моста над река Дунав по границата между България и Румъния, която има дължина от около 500 км.

Архитектурата на моста е на архитект Георги Овчаров, а художественото оформление (порталите на българския и румънския бряг, както и орловите глави по неговата дължина) е дело на украинския скулптор Михайло Парашчук.

Открит е официално за експлоатация на 20 юни 1954 г., като за времето си е най-големият комбиниран мост (с железопътна линия и за автомобилен трафик) в Европа. Строен е 2,5 г. от България и Румъния в сътрудничество с тогавашния Съветски съюз.

Снимките са на Държавен архив – Русе по проект “Мястото и ролята на река Дунав в живота на Русе през призмата на дигиталните технологии”, финансиран по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и реализиран с финансовата подкрепа на Фондация „Еконт“. Партньори в проекта са: НЧ “Захари Стоянов – 1937”, Държавен архив – Русе и СУПНЕ “Фридрих Шилер” – Русе.

ДА-Русе, ЧП 725, л.3 – Снимка от откриване на Дунав мост . На трибуната Данчо Димитров – министър на транспорта. 22 юни 1954 г.

Сподели: