На Международния ден на ненасилието бе посветена лекцията на съдия Радославова

На Международния ден на ненасилието бе посветена лекцията на съдия Радославова

  В навечерието на Международния ден на ненасилието, отбелязван на втори октомври, съдия Росица Радославова от Окръжен съд – Русе гостува на ХІІ Г клас на МГ „Баба Тонка“ Русе и техния преподавател д-р Миглена Дамянова.

Магистратът и бъдещите зрелостници дискутираха задълбочено агресията (вербална и невербална) в училище, вкъщи и навсякъде около нас. Събитието бе част от образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Учениците с интерес изслушаха колко вида насилие има според Закона за защита от домашното насилие, как може да се получи защита по този ред и мерките, които може да наложи съдът на извършителя.

Като магистрат с дългогодишен опит в областта на наказателното право, съдия Радославова запозна дванадесетокласниците с конкретни дела по темата от практиката си. Чрез тях тя им обърна внимание за това, че агресията ражда агресия, както и, че следва да сигнализират органите на реда, ако станат свидетели на акт на насилие.

Лекциите по Образователната програма, които съдии от Окръжен съд – Русе изнасят пред ученици вече шеста година, целят превенция на престъпността, обогатяване правната култура на младежите и повишаване степента на спазване на законите. По традиция всеки от присъстващите получи екземпляр от Конституция на Република България, както и брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет.

Сподели: