На първо четене е отменено съкратеното съдебно следствие

Днес в Народното събрание бе гласуван внесеният от Обединени патриоти законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в частта си за съкратеното съдебно следствие.

Припомняме, че това е битка на ВМРО още от 43-ото Народно събрание и е в дневния ред на обществото след редицата ужасяващи случаи на зверски убийства, нападения и изнасилвания, включително и на деца. Според ВМРО е несправедливо такива престъпници след признаване на вина да получават намаляване на присъдата.

Депутатът от 19-и МИР – Русе от коалиция „Обединени патриоти“, заместник-председател на ВМРО и вносител на промените в НПК Искрен Веселинов написа в своята Фейсбук страница коментар относно приетите на първо четене промени.

Ето и цялата публикация на Искрен Веселинов:

Днес на първо гласуване Народното събрание гласува предложението ни за отмяна на съкратеното съдебно следствие за убийци. Подехме борбата за тази кауза преди почти четири години след среща с роднини на жертвите. Тогава разбрахме за дефекта в тая процедура – убиецът на Вероника от Търново, например, е циганин рецидивист с опит и завършено убийство, освободен предсрочно и веднага взел следващата си жертва. Благодарение на съкратеното съдебно следствие може да излезе след 15 години и пак да убие… Първото ни предложение събра само гласовете на патриотите от ВМРО и НФСБ, второто така и не влезе в зала. Ползвахме всеки повод да тръбим за проблема, взривяващ чувството за справедливост у хората. И ужасни поводи за жалост не липсваха: Виктория от Русе, Алекс от Бяла, Кристин от с. Сотиря… Може би списъкът нямаше да е толкова дълъг, ако навреме бяхме изкоренили чувството за безнаказаност!

Но стигнахме до консенсус и това е добре. Появиха се и други вносители на нашите текстове. Няма лошо… Но дано и по други важни теми да получим подкрепа, а не да чакаме години: за разширяване пределите на неизбежната отбрана например, за маловажните кражби, за криминализиране проповядването на радикален ислям и т.н.

Сподели: