На 1 юни в Русе ще бъде представен вокалният рецитал "Краят на есента"

На 1 юни в Русе ще бъде представен вокалният рецитал „Краят на есента“

Събитие – това е точното определение за концертната вечер на Първи юни от 19 часа в зала „Европа“!

След изключително успешни концерти на Международния фестивал “Софийски музикални седмици” и в Старопрестолната ни столица Велико Търново, и в Русе ще бъде представен вокалния рецитал „Краят на есента“!

Проектът на сдружение за култура Лилавият лебед, Виена включва песни от Александер Блехингер, Франсоа-Пиер Декан, Акош Банлаки по стихове на Георг Тракл, Карл Далаго и Райнер Мария Рилке.

Участва басът Апостол Миленков, а на пианото ще акомпанира Ружа Семова, модерацията е на Александър Александров. Пресечната точка е, че и тримата понастоящем живеят във Виена.

Дали случайно или не по своя път ние се срещаме с различни хора. Много често, при срещата ни с непознати музикални творби границата между земно и неземно ненадейно се стопява и тогава величието на човешкия дух добива видими измерения. Това е така, защото единствено изкуството е способно да се превърне в този мост между световете. Проектът на Сдружение „Лилавия лебед“ – Виена, озаглавен „Краят на есента“ е съставен от песни на съвременни австрийски композитори. Композициите и текстовете на песните по стихове на Георг Тракъл (1887-1914), Карл Далаго (1869-1949) и Райнер Мария Рилке (1875-1926) са носители на едно истинско преживяване, което докосва сетивата на публиката и се превръща в културна симбиоза между музикалността на стиховете, свързани с душевния елемент, чийто проводник е звукът на пианото и човешкия глас!

Ето какво споделя басът Апостол Миленков в навечерието на концерта:

“Културата е тази, която по време на криза, в която и да е държава, страда най-много. За щастие, във всяка епоха се намират мислители, философи и дарители, които се опитват да подкрепят, поддържат и продължават житейските и духовните ценности. В началото на 20 век такъв един човек е бил философът и мислител Лудвиг Витгенщайн.

Нашият проект се базира на кореспонденцията между Лудвиг Витгенщайн и Лудвиг фон Фикер от 1914г., в която Витгенщайн заявява, че желае да предостави анонимно дарение за нуждаещи се хора на изкуството на стойност 100 000 крони (сега около З00 000 евро). Това се случва непосредствено преди избухването на Първата Световна война.

По този начин Витгенщайн успява да подпомогне различни „културтрегери”, които получават дарения по преценката на фон Фикер. Избрали сме тримата, които не само получават най-големите суми, но са както поети, така и великолепни творци – Георг Тракл, Карл Далаго и Райнер Мария Рилке. В програмата на концерта, в който ще представим новонаписаните песни по текстове на тримата поети, в модерацията, са включени части от кореспонденцията между Витгенщайн и фон Фикер и кратки биографични бележки за поетите. Песните са за нисък глас и пиано и са написани от утвърдени съвременни австрийски композитори, а заглавието на проекта е заето от стихотворение на Р.М.Рилке.

В Днешно време комуникацията принадлежи към почти най-простите неща, изглежда неограничена и лесно осъществима. Да се намери някаква информация е по-лесно от всякога и с дигитализирането на света, човек научава какво се случва на другия му край, дори по-рано отколкото за важни събития от най-близкото си обкръжение. Глобализацията настъпва, всичко се уеднаквява и отделният човек става все по-малко важен, още по-рядко бива забелязван, дума да не става за емпатия или съчувствие.

Ние живеем в ерата на комуникациите, които обаче стават все по-безлични и делови. Етичното развитие на човечеството, за съжаление не последва бясното техническо развитие на последното столетие и настоящето. Човекът е разглеждан основно като консуматор, а духовното развитие и дълбоката емоционалност биват лесно и бързо забравяни, а също така изглеждат нежелани. Историята просто се повтаря — и днес, както преди 100 и повече години, на много места се водят войни; светът страда от най-различни кризи, а „Испанският грип” от 1918 е заменен от Коронавируса…”

Пианистката Ружа Семова е носител на множество награди от наши и международни клавирни конкурси!

Човекът, който пръв открива интереса ѝ към музиката и най- вече към пианото, е нейната баба. Именно тя представя Ружа, която по това време е на три години и половина, на първата ù учителка по пиано Виолета Кабадова.

На 9 години малката пианистка получава първото си признание ­- 2-ра награда от националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия. Година по-късно получава и международно признание – 2-ра награда от конкурса „Виртуози пер музика ди пианофорте“ в Усти над Лабем, Чехия.

През 1996 година, Ружа Семова завършва музикалното училище в столицата с пълно отличие, в класа по пиано на Цвета Кунчева и е обявена за „Първенец на випуска“.

Тя продължава образованието си в Националната Музикална Академия в София, в класа на професор Антон Диков, което завършва с отличие през 2000г.

През 2007г. тя завършва с отличие и Виенския Музикален Университет, в класа на професор Щефан Владар и получава магистърската си степен.

През тези години Ружа Семова взема участие и в майсторските класове на прочути пианисти като Марко Теца, Жермен Муние, Дмитри Башкиров и Андерс Люнгар-Шапелон. Голям принос в музикалното ù развитие имат педагозите Дора Миланова, Елена Томова и Ханс Петермандл.

Ружа Семова е свирила с повечето български симфонични оркестри и е правила записи за Българската Национална Телевизия, Българското Национално Радио, както и за радио „Класик ФМ”. Професионалната ù дейност извън рамките на България включва изяви в Австрия, Германия, Словакия, Чехия, Полша, Франция, Израел, Япония, Перу, Канада, САЩ. Често е била канена за участие в интернационални фестивали, като „Фредерик Шопен” в Париж, Варненско Лято, Недялка Симеонова, Аполония и клавирния фестивал в Рур, Германия.

Понастоящем, Ружа Семова преподава във Виенския Музикален Университет и продължава концертната си дейност.

Д-р Александър Александров е роден в София, но от 1997 г. живее и работи във Виена, Австрия. През 1998 г. Д-р. Александров е приет в специалност психология (докторантура) във Виенския университет. Едновременно с това изучава евритмия в образователния център по евритмия (Виена) със заключителен дипломен изпит в Дорнах (Швейцария). В същото време, Dr. Александров прави първите си стъки в музикалния мениджмънт и реализира първите си проекти. Последва обучение в Университета за музикални и сценични изкуства в Института за културен мениджмънт. Тази магистърска степен завършва с отлични резултати. След докторантурата му в същия университет излизат книгите му с акцент върху културната политика. През 2005 г. основава своята агенция за концерти и билети, където работи и до днес. През 2009 г. става съосновател на сдружение за изкуство и култура „Лилавият лебед“. Като гост доцент преподава „Mаркетинг на музикалната индустрия“, както и културна дипломация. Още от ранна възраст открива влечението си към лютиерството и посещава множество майсторски класове в Германия, Швейцария, Италия, като през годините практикува в няколко лютиерски ателиета. Негови изработени цигулки са собственост на множество частни колекции. Организира и вдъхнавява множество артистични проекти, като някои от тах са свързани и с България. През 2018г. подготвя и организира първото турне на Хор на слепите Акад. П. Стайнов под надслов „Пътешествие на светлината”, което печели 3-то място в класацията Културно събитие на годината. Поставя паметна плоча на дома на голямата българска оперна певица Гена Димитрова. През 2020г., заедно с Апостол Миленков и Мирослав Семков създава уникалният Мъжки Солистичен Ансамбъл „Православие“ във Виена. През 2023 организира и реализира за 2-ри път гостуване на Младежка Филхармония „Пионер” във Виена.

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: