На 10 февруари се навършват 90 години от рождението на голямата актриса Татяна Лолова

На 10 февруари се навършват 90 години от рождението на голямата актриса Татяна Лолова. В сърцето и Русе остава завинаги като градът, в който е направила първите си стъпки на професионална сцена. Тук тя пристига през есента на 1955 г. по разпределение след като завършва ВИТИЗ. В Русе играе сезон и половина и после през 1956 г. заминава за София, където става една от основателките на Сатиричния театър.

По това време в Русенския театър режисьор е бил Леон Даниел и Лолова участва в едни от първите му постановки. Последното участие на театралната икона в Русе е през 2001 г., когато влиза в главна роля в спектакъла на ДТ “Сава Огнянов“ – „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона.Тази постановка се играе 4 сезона, а режисьор е проф. Гриша Островски.

„Когато за първи път видях Русе, полудях по него“, сподели през 2013 г. актрисата по време на срещата си с тогавашния кмет Пламен Стоилов. „Всички мислят, че съм русенка, защото съм влюбена в града. Когато пристигнах тук, мислех, че идвам за цял живот. Кръстих сина си на Сава Огнянов, внукът ми и племенникът ми също носят името на този велик актьор“, споделя още Татяна Лолова.

В рамките на националната програма за отбелязване на 90-ата годишнина от рождението на актрисата в Сатиричния театър на 13 февруари ще се играе специален спектакъл. Неговото заглавие е „Празнуваме Татяна Лолова“, а на сцената директорът на театъра Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси. Сърменов ще е режисьор, а актрисите ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова, докато е била част от трупата.

Частица от духа на Татяна Лолова ще остане завинаги в Русенския театър!

Сподели: