десант при ряхово

На 12 и 13 октомври в Ряхово ще се проведат събития по случай 100 – годишнината от края на Първата световна война

На 12 и 13 октомври в Ряхово ще се проведат събития по случай 100 – годишнината от края на Първата световна война и 102-та годишнина от победата на Българската армия при с. Ряхово.

През първия ден програмата предвижда открит урок по родолюбие, турнир по стрелба с въздушна пушка и лък с участието на ученици под надслов „За славата бойна българска“, конкурс на историческа достоверна рисунка на войни от Първата световна война, както и целодневна музейна експозиция на открито с повече от 150 експоната. Всичко това ще се случи около реконструирания паметник на загиналите войни по време на Първата световна война, като началният час е 10.30 часа.

В събота действията ще се развиват на крайбрежната ивица „Десанта“ и е планувано пресъздаване на военнополеви лагери на българската и румънската войски, музей на открито и пресъздаване на отбранително съоръжение от времето на Първата световна война. Началото на програмата за втория ден е също от 10.30 ч.

По време на официалната част, която започва от 15.00 часа ще се проведе панихида за загиналите войни от Първата световна война пред паметника на войните в село Ряхово, воински ритуал и полагане на венци и цветя на признателност, както и военноисторическа реконструкция на отблъскването на румънския десант при с. Фламънда – с. Ряхово 1916 г. с начало 16.30 часа.

Събитието е под патронажа на областния управител на област Русе Галин Григоров и се осъществява със съдействието на Министерство на отбраната на Република България и община Сливо поле.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"