На 14 юни в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ поетът Калоян Христов представи третата си книга „Апология на сетивността“

На 14 юни в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ поетът Калоян Христов представи третата си книга „Апология на сетивността“

На 14 юни в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ поетът Калоян Христов представи третата си книга „Апология на сетивността“. Водещ на събитието бе Явор Цанев  – поет, издател, преводач и автор на фантастични произведения. 

Лошото време и проливният дъжд не попречиха на публиката да присъства на топла, непринудена и сърдечна среща, на която младият творец сподели вижданията си за съвременната поезия. Новата му стихосбирка е писана четири години и е разделена на четири части, като две от стихотворенията му са извън тях. Според Калоян Христов „поезията, за разлика от прозата, дава на читателя нови хоризонти и е необхватна. Днес не се търсят рими в класическия пример за „мерената реч“. Изкуство е да се запази динамиката и мелодичността на стиха. Ето защо вече не е комплимент да сравняват поетичните  умения с тези на Яворов, Дебелянов. Съвременният поет трябва да надскочи тези примери“.  

Творецът разказа и за предизвикателството да си учител и ръководител на курс по творческо писане.

Калоян Христов е роден през 1997 г. в Габрово. Носител е на Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“(2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“(2020), Априловска награда за книга на годината и др. престижни отличия. Един от създателите и редакторите е на литературния сайт Tetradkata.com.

Автор е и на книгите „Съвпадения“(2018), Солени молекули(2020) .

Сподели: