lets do it giurgiu

На 15 септември всички жители на Гюргево ще чистят

“Let`s Do It, Romania!” обяви по време на пресконференция началото на масово почистване в страната, посветено на Световния ден за почистване, който ще бъде на 15 септември. Целта на този ден е поне 5% от населението на света да допринесе за реалната промяна по отношение на природните ресурси и създаваните отпадъци. На международно ниво над 150 държави се включват в тази гражданска инициатива, като движението в Румъния се надява да привлече над 1 млн. доброволци.
Координаторките за Окръг Гюргево са Lăcrămioara Ocunschi и Mariana Mitroi. Записването за участие става на www.letsdoitromania.ro, а желаещите да чистят могат да определят зоната си с приложението World Cleanup.
Записванията в Гюргево стават в съответните кметства или институции, където работят гражданите, както и във Facebook Prietenii de langa tine , Atitudine Civica in Giurgiu и Let’s do it, Giurgiu!

Всеки румънец създава 254 кг. боклук на година, но само 10 % от него се рециклира. В ЕС средното ниво на рециклиране на отпадъците е 28 %, сочат данните на Евростат. Румъния закъснява с прилагането на инструментите за достигане на определена цел – 50 % от отпадъците да се рециклират. След 2020 година това ще и струва санкции от 200 000 евро на ден, както и съкращаване парите от еврофондовете за околна среда.

Сподели:

Още новини от деня