На 15 юли се подготвя протест пред ГКПП "Дунав мост" от превозвачи

На 15 юли се подготвя протест пред ГКПП „Дунав мост“ от превозвачи

Превозвачи подготвят протест и блокада на подхода към ГКПП Дунав мост на 15 юли заради обхвата и функционирането на тол системата.

Три месеца, след като бе въведена, от транспортния бранш я определят като несполучлива. Освен че се плащат в пъти по-високи такси, системата не отчита всички плащания.

„Ние искаме да се върнат винетните такси, дори завишени, дори да бъдат удвоени, утроени, но тази система, която в момента е въведена, с качеството на пътната инфраструктура е тотално несъответстваща. Няма нито една държава в ЕС, която да има такъв тип инфраструктура, толкова много такси и на толкова висока стойност“, заяви от името на превозвачите Мариета Иванова. /на снимката днес/ Опашките от чакащи камиони по границите допълнително създават проблеми в изпълнението на договорите за превоз на товари, което носи неустойки и загуби.

Според М. Иванова често ги спират на по-малките пътища, въпреки платените маршрутни карти и такси, тъй като плащането не фигурира в системата. Не им се дава възможност да оспорват, каквато има за другите глоби. Превозвачите настояват министър – председателят да изпълни обещанието си, дадено при предишните протести, че ако системата не се окаже добра, ще бъдат върнати винетките.

Сподели: