Временно се отлага връщането на закупените билети за "Мартенски музикални дни" за периода до 13 април

На 17 септември ще бъде открита документалната изложба „Началото“, посветена на 60-годишнината на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“

На 17 септември от 18:00 ч. във фоайето на Доходно здание ще бъде открита документалната изложбаНачалото“, посветена на 60-годишнината на Международния фестивалМартенски музикални дни“ и паметта на неговите основатели – проф. Саша Попов, Илия Темков и Михаил Кътев. Изложбата се организира съвместно от Държавен архивРусе и Община – Русе.

На 22 постера са представени първите 20 години от развитието на фестивала, започнал своето провеждане като „Музикални дни на българо-немската дружба“. В изложбата са показани снимки от първия концерт, състоял се на 10 март 1961 г., с премиера на увертюрата „Септември 1923“, под диригентската палка на автора Васил Казанджиев, а също и от „Кантата на победата“ от Ернст Херман Майер, в изпълнение на Русенска филхармония с диригент Илия Темков, хор „Дунавски звуци“ и солистите Мими Николова и Кирил Кръстев.

Зрителите ще могат да видят документи свързани с организацията на фестивала, спомени и интервюта на участници, снимки и афиши от концертите, както и програми с изпълняваните произведения. Изложбата представя някои от най-емблематичните гостувания на сцената на фестивала през 60-те и 70-те години на XX в., като тези на Симфоничния оркестър и хор на Берлинското радио с диригенти Ролф Клайнерт и Хелмут Кох, Дрезденската филхармония с диригент Курт Мазур, Симфоничния оркестър на Съветското радио и телевизия с диригент Генадий Рождественски, Гевандхаус оркестър с диригент Вацлав Нойман, Ленинградската филхармония с диригент Юрий Темирканов, Московския камерен оркестър с диригент Рудолф Баршай, Софийска филхармония с диригентите Д. Петков, К. Илиев, Ал. Владигеров и много други инструменталисти, певци и диригенти с международно признание.

Специално място в изложбата е отделено на гостуването в Русе на Дмитрий Шостакович през 1965 г. и поставянето на операта „Катерина Измайлова“. Показани са снимки от подготовката и от самото представление, автограф на композитора и отзиви в местния печат.

Интересно е да се видят снимките с тематична украса на витрините на магазините по време на фестивала, както и да се прочетат документи, разпореждащи снабдяване на търговската мрежа с дефицитни стоки, провеждане инструктаж в хотелите за културно обслужване на гостите от чужбина, а също и за осигуряване от ДАП – Русе на автобуси за превозване на зрителите след края на концертите.

Освен документи и снимки от фонда на Държавен архивРусе, в изложбата са използвани материали, предоставени от дъщерята на Илия Темков – Милена Темкова и от цигуларката Румяна Върбанова.

С някои изключения, преобладаващата част от документите и снимките се публикуват за първи път.

Изложбата ще бъде експонирана по време на фестивала, от 17 септември до 3 октомври 2021 г.

Сподели: