Римски пазар в "Сексагинта Приста" на 26 септември

На 17 септември ще се състои римски пазар в Русе

В събота, 17-и септември, ще се проведе традиционният Римски пазар на „Сексагинта Приста“. Старата крепост ще се оживи от смели войни, красиви римлянки, местни търговци и занаятчии, представящи антични практики за сечене на монети, обработване на дърво и производство на кожени изделия.

Пазарът ще отвори врати в 11.00 ч. Час по-късно – от 12.00 ч., ще започне представянето на участниците от римски легат. В 13.00 ч. Първи италийски легион ще разкаже как древните римляни се превръщат във войни и стават част от кохортата, как се обучават и полагат клетва за вярност. По-късно на територията на крепостта ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев. Благодарение на ученици от Професионалната гимназия по облекло, дамите ще имат възможност да си подарят прически от римско време

Римският пазар на „Сексагинта Приста“ е едно от устойчивите събития, организирани от русенския музей, което присъства трайно в културния календар на града. Атрактивните възстановки, представящи традиционни практики и модели на живот, имат за цел да презентират разказа за римското наследство и да споделят знанието за Античността на достъпен и разбираем за посетителите език. Те показват дейността на екипа археолози, извършващи теренни проучвания на обекта, като ги правят видими за широката общественост.

Входът за Римският пазар на „Сексагинта Приста“ пазара е от към ул. „Цар Калоян“, а изхода – при Паметника на моряка. Демонстрацията на Римската кохорта ще се извърши на празното пространство пред Паметника на моряка. Входът за събитието е 2 лв. на човек. Децата до 7 г. влизат, без да заплащат входни такси.

Сподели: