На 22 юни в Художествена галерия - Русе ще се състои публична лекция и специализиран уъркшоп, насочен към младежи, студенти и професионалисти с интереси в сферата на дигиталното изкуство

На 22 юни в Художествена галерия – Русе ще се състои публична лекция и специализиран уъркшоп, насочен към младежи, студенти и професионалисти с интереси в сферата на дигиталното изкуство

На 22-ри юни от 10:00 до 16:00 часа в Художествена галерия – Русе ще се състои публична лекция и специализиран уъркшоп, насочен към младежи, студенти и професионалисти с интереси в сферата на дигиталното изкуство, интерактивните инсталации, видео мапинг прожекциите, виртуалната сценография и други.

Програма:
10:00 – 12:00 ч. – публична лекция, вход свободен. Лекторът ще представи избрани авторски проекти, които се фокусират върху изграждане на мултифункционални цифрови пространства и взаимодействие между изпълнители, среда и публика.
13:00 – 16:00 ч. – провеждане на уъркшоп с участници след предварителна регистрация. Участниците ще имат възможност да направят съпоставка между различни софтуерни и хардуерни инструменти, както и да се запознаят с някои техники за създаване на интерактивен видео мапинг.

Водещ лектор е визуалният артист и сценограф д-р Петко Танчев. В своята работа той използва софтуерни системи и медийно съдържание с експериментална насоченост. Неговата професионална дейност включва редица инсталации за национални и международни фестивали, дигитални пърформанси, сценографски проекти, мапинг прожекции, видео арт произведения, интерактивни дизайни в областта на сценичните изкуства и рекламната индустрия. Петко Танчев е преподавател в Национална художествена академия – София и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Работи като щатен сценограф в Държавна опера Пловдив.

Участието в уъркшопа е безплатно след предварителна регистрация (имена, възраст, учебно заведение/месторабота, e-mail, телефон) на следния e-mail адрес: ruseа[email protected]. Краен срок за записване е 16-ти юни 2024 година. Капацитетът на уъркшопа е 15 човека, като отворената покана важи до изчерпване на местата. Ще се свържем с одобрените кандидати до 18-ти юни. Работен език в уъркшопа е български.
Препоръчително техническо изискване към участниците е да разполагат със собствен лаптоп или компютър, за да се включат активно в процеса. Обучението ще се проведе основно със софтуерната платформа TouchDesigner. Участниците следва да инсталират програмата на техните работни машини, като за целта на уъркшопа безплатната версия е достатъчна (линк за сваляне: www.derivative.ca/download). Предварителен опит с TouchDesigner и/или други подобни инструменти е препоръчителен, но не е задължителен. Презентацията включва въведение в работата с платформата.

Събитието е част от проекта на Художествена галерия – Русе „Изкуството – провокация за социална комуникация“, реализиращ се с финансовата подкрепа на Община Русе, Програма „Култура“, „Малки творчески проекти“.

Сподели: