Държавна Опера Русе

На 25 юли русенската публика ще види балета от Лудвиг Минкус „Дон Кихот“

На 25 юли от 19 часа в зала Опера русенската публика ще види балета от Лудвиг Минкус „Дон Кихот“.

Специално за летния месец Държавна опера – Русе подбра спектакъл, изпълнен с цветове, мечти, веселие и грация. В него водещ е копнежът по красота и романтика, по хармония и сливане със света на идеалите. Историята, сънувана от Дон Кихот, ще ни разкажат великолепните балетисти. Любовта между младите Китри и Базил, които, с помощта на Дон Кихот, се противопоставят на богатия Гамаш е поднесена чрез ярка хореография, въздействащи сценични решения и приказна музика. Този букет от емоции ще поднесем на своята публика на 25 юли от 19 часа.

Солистите Весела Василева, примабалерина на Русенска опера, Никола Хаджитанев и Росен Канев от Софийска опера и балет, заедно с Грета Георгиева, Ирена Барбукова, Зорница Петрова и всички любими на русенци балетисти от състава са в очакване на срещата със своята публика, защото сърцата на зрителите са тяхната истинска сцена.

‚Дон Кихот” е една от най-ярките и непреходни балетни творби, както и един от най-успешните балети на хореографа Мариус Петипа. Майсторът-хореограф е успял да долови духа и традициите на танцовия фолклор на Испания и да ги претвори на сцената в тяхното разнообразие и неповторимост. Големият майстор създава ярък празничен спектакъл, изпълнен с радост и веселие и завинаги го записва в графата на шедьоврите на балетната класика. Постановката на балета „Дон Кихот” на русенска сцена е дело на творчески екип, съставен от примабалерината Веса Тонова и балетиста Йордан Кръстев.

Весела Василева е примабалерина на Държавна опера – Русе, носителка на Кристална лира за ролите си в „Лебедово езеро“ и „Дон Кихот“. На 25 юли Весела ще бъде Китри в балета „Дон Кихот“ в Русе, а на 6 август ще бъде Аврора в „Спящата красавица“ във Фестивала на оперното и балетно изкуство „Баба Вида“ в град Видин. Репертоарът й включва „Лебедово езеро” Чайковски – Одета-Одилия; „Спящата красавица” Чайковски – Аврора; „Лешникотрошачката” Чайковски – Клара; Лешникотрошачката – хореография Сергей Бобров (с Варненска балетна трупа), „Жизел” Адолф Адам – Жизел; „Аполон Мусагет” Стравински – Полихимния; „Уличното цвете”, „Дон Кихот“ Лудвиг Минкус – Китри, „Ромео и Жулиета“, Чайковски – Жулиета (хореография Силвия Томова), „Снежанка и седемте джуджета“ Александър Йосифов – Снежанка (хореография С.Томова) и много други на сцената на българските оперни театри и в чужбина – Италия, Испания, Дубай, Корея, Белгия, Германия, Холандия.

Сподели:

Още новини от деня