Световни образци на EXLIBRIS гостуват в националната библиотека

На 28 септември награждават победителите в международния конкурс за екслибрис “Ex Libris – Ex Littera”

През 2018 г. се проведе четиринадесетото издание на международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Темата на конкурса е “Ex Libris – Ex Littera”. Художниците имаха възможност да интерпретират предаването и запазването на послания във времето и пространството с помощта на азбучни или знакови системи на всички култури и народи (знаци, символи, букви) и да пресъздават всички познати в света начини за подобна комуникация.

373 участници от 42 държави изпратиха 619 творби. Творците са от Турция, Русия, Украйна, Унгария, Израел, Перу, Чили, Малайзия, Египет, Япония, Китай, Индия, Бразилия, Аржентина и др. Представители на о-в Мавриций и сибирска република Кахасия, която е в състава на Руската федерация, се включват за първи път в международния конкурс за екслибрис на Русенската библиотека.

Сред участниците през 2018 са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия, Елеонора Гершанович от Германия. В категорията до 18 години свои творби изпратиха 52 участници – ученици от Китай, Аржентина, Полша, Русия, Турция и България. Доайен сред участниците в тазгодишното издание на форума е представителят от Словения – Арпад Шаламон, който участва за дванадесети път.

През 2018 година Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа и с финансовата подкрепа на Министeрство на културата и Община Русе.

Номинираните и наградени участници в XIV Международен конкурс за екслибрис „Ex Libris – Ex Littera” ще бъдат обявени на официална церемония на 28 септември в Галерия „Библиотека“. Тогава ще бъде открита и изложба от получените екслибриси и обявена темата за следващото издание на конкурса.

Предстои и издаването на двуезичен цветен каталог с по една творба от всички участници в тазгодишното издание на конкурса.

Сподели: