На 3 юли започва приемът на заявления за кандидатстване след осми клас в Русенска област

Време за прочитане: 2 мин.

Наближава кампанията за кандидатстване в профилираните гимназии, в профилираните паралелки в средните училища и в професионалните гимназии в 8. клас в област Русе. В този сайт ще се опитаме да Ви запознаем с важните неща, които трябва да знаете за процедурата за кандидатстване и да отговорим на въпросите, които най-често си задавате. Публикувана е полезната информация за училищата и специалностите, които те предлагат, под формата на информационни брошури, които се поместват съответно в раздели „Прием в средно общообразователно училище и профилирана гимназия“ и „Прием в професионална гимназия“ според вида на учебното заведение.

Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ (http://www.artrousse.com/) и Спортно училище „М-р Атанас Узунов“ (http://sportnoruse.weebly.com/) извършват приема си по различна процедура. Подробна информация можете да намерите на техните сайтове.

Всички ученици, които през тази учебна година завършват 7. клас, се явяват на Национално външно оценяване по три учебни предмета. Националното външно оценяване по български език и литература и Националното външно оценяване по математика са и приемни изпити за вход в профилираните гимназии, в профилираните паралелки в СУ и в професионалните гимназии, в които се осъществява прием след завършен 7. клас (с изключение на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и СУ „М-р Атанас Узунов“). За да могат да продължат образованието си в по-горен етап, трябва да кандидатстват всички седмокласници, независимо дали са положили успешно приемните изпити. Седмокласниците, приети в предишни години в специализираните училища (НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и СУ „М-р Атанас Узунов“), имат две възможности за избор. Те могат или да сменят училището си, като подадат заявление за кандидатстване заедно с останалите връстници, или да останат в досегашното си училище. Във втория случай не е необходимо да подават заявление.

Резултатите от националното външно оценяване в седми клас ще бъдат обявени на 27 юни 2019 г.

Oнлайн заявление за кандидатстване в 8. клас ще бъде достъпно на 3 юли. Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 11 юли.

Сподели:

Още новини от деня