На 6 декември се навършват достойните 127 години от основаването на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”- Русе

На 6 декември се навършват достойните 127 години от основаването на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”- Русе

На 6 декември 2023 г. се навършват достойните 127 години от основаването на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”- Русе, последовател и реализатор на идеите на дружество „Стопанка“ и Женско благотворително дружество „Добродетел“. Дълъг е пътят, който е извървяло училището – от онази далечна 1895 г. до днес.

На 28 октомври 1895 г. в Русенски общински вестник е отпечатана обява, която гласи, че в Русе се открива училище „за кроение и шиене на горни дрехи”. Това е първото в България извънстолично девическо професионално училище по шев и кройка.

Днес, навръх патронния празник, учениците „оцветиха“ училището, облечени за първи път с нововъведената ежедневна униформа – зелена тениска и тъмно син суичър, бродирани с логото на гимназията. Инициативата се реализира изцяло с подкрепата на Училищното настоятелство.
Униформата е символ на принадлежност, мотивация за дисциплина, отговорност и екипно мислене.

Училището е мястото, където индивидуалността на всеки се изразява чрез постиженията и напредъка, а униформата вдъхва усещане за единство и идентичност.

Сподели: