На 6 юли отбелязваме Международния ден на целувката

На 6 юли отбелязваме Международния ден на целувката

На 6 юли отбелязваме Международния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г.

За появата на целувката съществуват много легенди. Най-древната от тях идва от гръцката митология и разказва за овчаря Целувкадис и дъщерята на богат скотовъд – Евридия, която подала на възлюбения си камъче с уста.

Според друг разказ целувката е измислена от средновековните рицари, които така разбирали дали съпругите им са пили вино.

Според трети целувката идва от връзката между майката и бебето.

Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години. Целувката е една културна традиция. Почти в цял свят, хората, които навлизат в романтична връзка чувстват необходимостта да се целунат.

Лекарите съветват хората да се целуват по-често, защото това се отразява добре на здравето. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута, повишава нивото на хормоните в кръвта на човека и може да удължи живота му с една минута. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса.

Снимките са от ф. 391, оп. 1, а.е. 48

/Държавен архив – Русе/

Сподели: