На 6 юли се навършват 150 г. от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през Дунава

На 6 юли се навършват 152 г. от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през Дунава

На 6 юли се навършват 152 г. от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през Дунава. Четата е формирана през 1868 г. Тръгва от румънското село Петрушан, преминава р. Дунава през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. при свищовското село Вардим и навлиза в България със задача да вдигне всеобщо въстание. Но още при стъпването си на българския бряг е забелязана от турски патрул.

Двамата войводи провеждат военен съвет, на който е решено да не се обявява въстание, а да се прекъсне телеграфа между Русе и Свищов и възможно най-бързо четниците да се изтеглят към Балкана. Още същия ден четата е застигната от турска потеря и е принудена да заеме позиции в лозята на с. Караисен. Отблъснати са всички атаки, а след смрачаване четниците продължават на юг. Следва сражение на 8 юли в Карапановата горичка до с. Горна Липница и на 9 юли в местността Дълги дол близо до с. Вишовград, Търновско.

Четвъртото сражение е на 10 юли при с. Канлъдере, където четата попада под кръстосания противников огън и е обстрелвана от две страни. Знаменосецът Георги Чернев е убит, заловен е раненият на няколко места войвода Стефан Караджа.

Четниците са намалели наполовина, има и много ранени. С падането на нощта те продължават към Балкана и успяват да се откъснат от преследвачите. На 13 юли достигат до с. Дебел дял, западно от Габрово, където оставят ранените. Последните тридесетина души, начело с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 г. стигат връх Бузлуджа, където са обградени от редовни и нередовни турски части. Сражението продължава повече от три часа. Някои учени считат, че в яростния бой е убит и Хаджи Димитър. Войводата Стефан Караджа умира на 31 юли от раните си в русенския затвор.

Сподели:

Още новини от деня